Mire figyeljünk a kutyapanzió kiválasztásakor?

2014. január 8. 09:35  •  Szerző:
panzió2

Elkezdődött a síszezon, így sokan most szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mi legyen a kutyával, amíg távol vagyunk. Ideális esetben valamelyik kutyaszerető rokonunk vagy az ebbel jó viszonyt ápoló barátunk elvállalja kedvencünk felügyeletét. Ha nem tudjuk így megoldani az eb elhelyezését, válasszunk kutyapanziót!

A legjobb a kutyusnak, ha a pótgazdi erre az időre beköltözik hozzánk, így nem terheljük az állatot a környezetváltozással. További alternatíva a kutyus átköltöztetése rokonunk, barátunk lakásába – ez az első alkalommal kisebb problémákat okozhat, de ha az állat megszokja, hogy időnként vendégségben van, egy idő után természetesnek veszi majd a költözést. Ha nem tudjuk így megoldani az eb elhelyezését, válasszunk kutyapanziót! A következő szempontok figyelembevételével megbizonyosodhatunk róla, hogy kedvencünk valóban jó kezekben lesz.

1.    Kérdezzük meg az állatorvost és kutyás ismerőseinket! Mások pozitív tapasztalatai jó kiindulópontot jelenthetnek a panzió kiválasztásakor.
2.    Látogassuk meg a panziót! Mindenképp keressük fel a helyet, mielőtt kutyánkat napokra otthagynánk! Bízzunk a benyomásainkban – csak akkor bízzuk a panzió gondjaira az állatot, ha úgy érezzük, hogy barátságos, családias környezetet biztosítana kedvencünk számára. Érdemes megfigyelni, hogy az ott levő állatok elégedettnek és kiegyensúlyozottnak tűnnek-e, vannak-e játékaik, környezetük eléggé ingergazdag-e. Egy megfelelően működő panzióban látogatásunkkor nem fogják megengedni, hogy megérintsük, megsimogassuk a bentlakókat, viszont megnézhetjük az itató- és etetőedényeket.
3.    Figyeljük meg, hogy tiszta-e a hely! Mind a panziónak, mind a kertnek tisztának és rendezettnek, az alvóhelyeknek pedig higiénikusnak, gondozottnak kell lenniük. Mindezt ne csak látvány, hanem szaglás útján is vizsgáljuk meg, mivel így biztosabban felismerhetjük, hogy csak aktuális rendrakásról vagy hosszú ideje tartó, gondos törődésről van-e szó. Egy panzióban a higiénés viszonyok nagyon fontosak, mert csak így érhető el a betegségek és fertőzések elleni védelem.
4.    Fontos, hogy a személyzet barátságos és hozzáértő legyen! Jó jel, ha készségesen válaszolnak az összes kérdésünkre, mind a mindennapos rutinnal, mind pedig az állatok elégedettségének elérésére tett erőfeszítésekkel kapcsolatban. A gondozók várhatóan érdeklődnek kutyánk egészségi állapotáról, mindennapi szokásairól, oltásairól. Ha ez mégsem történik meg, gyanakodjunk, hogy a többi lakó esetében sem jártak el gondosabban, így megeshet, hogy megfelelő oltások nélküli állatokat panzióztatnak. Kérdezzük meg, hogyan biztosítják a kutyák megfelelő étkezését, van-e mód diéták és egyedi igények teljesítésére.
5.    Csak biztonságosan! Kérdezzünk rá, hogy miként gondoskodnak arról, hogy a kutyák ne szökjenek el.

panzió1

Amikor az állatot otthagyjuk a panzióban, a személyzetnek adjuk át az oltási könyvet, állatorvosunk elérhetőségeit, a pórázt, nyakörvet, illetve a kutya gyógyszereit, ha vannak. Az utazás alatt hívjuk fel alkalmanként a gondozókat, hogy meggyőződjünk róla, kedvencünk is jól érzi magát, amíg mi pihenünk. A biztonságról egyre több helyen zárt láncú kamerarendszerrel is gondoskodnak, sőt, olyan panziók is vannak, ahol gazdiként webkamerán keresztül bármikor láthatjuk kutyusunkat.