Vigyázzunk a kullancsokkal!

2014. március 18. 10:53  •  Szerző:
dog-199958_1280

Tavasz beköszöntével számolnunk kell a kullancsveszéllyel. Bár egész évben megtalálhatók, főként füves, bokros területeken, vízpartok közelében, de a legaktívabb időszakuk kora tavasztól ősz végéig tart. A hőmérséklet emelkedésével válnak aktívabbá. A bokrok leveleiről illetve a fűszálakról másznak át az emberre, illetve az állatokra. Mivel a kullancscsípés nem fáj vagy viszket, legtöbbször már csak akkor vesszük észre kedvencünkben, amikor megszívta magát vérrel és jól kitapintható, látható. Ilyenkor a kullancs mérete elérheti az 1 cm-t is. Ez általában 2-3 napot is igénybe vesz. Fontos tudni, hogy nemcsak a kifejlett kullancs szív vért, hanem fiatalabb és kisebb fejlődési alakjai, úgynevezett nimfái is. Ezek szabad szemmel alig láthatók. A kifejlett kullancsok közül a nősténynek a peterakás miatt nagyobb mennyiségű vérre van szüksége. Ha kullancsot találunk az állatban, azonnal el kell távolítanunk, mivel a kullancs más betegségek kórokozóit is hordozhatja. A fertőzött kullancs átolthatja a kórokozót, emiatt súlyos betegség alakulhat ki kedvencünkben.

Ezzel kapcsolatban érdemes eloszlatni azt a tévhitet, hogy krémmel vagy olajjal kell bekennünk a kullancsot! Ilyenkor a kullancs megfullad, és fuldoklás közben az esetlegesen fertőző váladékát biztosan kiüríti a szervezetbe. Az sem igaz, hogy a kullancs „jobb- vagy balmenetes”, tehát valamelyik irányba kell kicsavarnunk. Jobb megoldás, ha nem tekerjük, hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy nem nyomjuk össze a potrohát, nehogy kipréseljük belőle a fertőző nedvet. Ajánlatos kullancs-eltávolító kanállal végezni a műveletet, ami egy magyar állatorvos szabadalma. Az eszköz patikákban beszerezhető. Az eltávolítás után fertőtlenítsük a kullancs helyét! Ha nem vagyunk kellően felkészülve a kullancs eltávolítására, vagy  kullancs beszakadna, vegyük igénybe szakember segítségét! A kullancscsípést követő időszakban figyeljük intenzívebben a kutyánk viselkedését. Ha szokatlan elváltozást észlelünk (bágyadtság, étvágytalanság, láz, sötét színű vizelet, sárgaság), haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

Hogyan előzzük meg, hogy a kullancs megtelepedjen? Minden séta után érdemes átsimogatni kedvencünk szőrét, így a kullancsokat még a vérszívás előtt eltávolíthatjuk. Ez azért is olyan fontos, mert a kullancsnak általában 1 napra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a bőrben, és a fertőző anyagokat az állatba juttassa. A gyógyszergyártó cégek különböző kullancsirtó készítményeket fejlesztettek ki (nyakörv, spray, cseppek). Ezek között vannak olyanok, amelyek a kullancsokat csak a vérszívást követően ölik meg. Ilyenkor a betegségek kórokozóinak az átjutása nem akadályozható meg, annak ellenére, hogy a kullancs végül a későbbiekben elpusztul. Más szerek úgynevezett kontakt-repellens hatással rendelkeznek, és még a csípést megelőzően kifejtik kullancsellenes hatásukat. Ebben az esetben a szőrzettel érintkezve jut a hatóanyag a kullancsba. Először megakadályozza a kullancs megtapadását, majd meg is öli azt. Ennek köszönhetően a kullancs nem telepszik meg, nem szív vért, és nem fertőzheti meg áldozatát.

Ezen a hasznos linken megtaláljátok Magyarország kullancstérképét: http://kullancsterkep.hu/