Téli veszély: a fagyálló folyadék

2014. november 18. 13:18  •  Szerző:
puppy-316642

Ilyenkor, tél közeledtével a kertben élő kutyákra jobban oda kell figyelnünk, nemcsak a hideg miatt megnövekedett tápanyag-igényük kapcsán, hanem mert olyan veszélyeknek is ki vannak téve, amelyeknek lakásban élő társaik csak ritkábban vagy egyáltalán nem.

A kinti kutyusok ugyanis könnyebben hozzájutnak idegenektől származó dolgokhoz, élelemhez, tárgyakhoz – olyanokhoz is, amelyek az egészségüket, a testi épségüket vagy az életüket is veszélyeztetik.  Mérgező dolog lehet például a kertben használt permetezőszer, a fagyálló vagy egyéb olyan vegyszer, amelyet felelőtlenül tárolunk vagy amelyet használat után csupán “elfelejtünk” a helyére tenni.  Ez a kicsi gyerekekre is rendkívül veszélyes lehet.

Télen, amikor az autótulajdonosok fagyállóval töltik fel az autójukat, gyakran előfordul, hogy a kutyák hozzájutnak az édeskés ízű folyadékhoz. A kutyák köztudottan szeretik az édes ízt, így a téli időszakban sűrűn előfordul, hogy megkóstolják a fagyállót. A fagyálló tulajdonképpen etilén-glikol, amely már kis mennyiségben is halálos lehet, mivel rövid idő alatt tönkreteszi az állat veséjét.  Ha ezt észrevettük, azonnal alkoholt kell itatnunk a kutyával, így megmenthetjük az életét. Ezután mielőbb állatorvoshoz kell vinnünk.