A NÉBIH örökbe fogad egy vakvezető kutyát

2015. március 3. 09:49  •  Szerző:
IMG-20150219-WA0002

Hamarosan blogot indítunk a Szabad a Gazdi – a felelős állattartásért programunk keretében: egy vakvezető kutya kiképzésének mindennapjait követhetitek végig. A Látótárs Projekt célja a figyelemfelkeltés és példamutatás azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik szintén fontosnak érzik az ügyet.

A Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) együttműködve úgy döntött, hogy a Hivatal örökbe fogad egy vakvezető kutyát, állja a kiképzésének minden költségét, és végigkíséri a vakvezető kutyák nevelésének és kiképzésének, munkába állásának és nyugdíjba vonulásának legfontosabb mozzanatait. Az egész folyamatot dokumentálja, melynek kapcsán fontos, a felelős állattartással és állategészségüggyel kapcsolatos információkat oszt meg a közvéleménnyel, egyben a vakok és gyengénlátók életének a mindennapjaira is ráirányítja a figyelmet.

A Látótárs Projekt célja a figyelemfelkeltés és példamutatás azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik szintén fontosnak érzik az ügyet, és a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének támogatásával hozzájárulnak minél több ember életminőségének javításához.

Képünkön a vemhes anyakutya látható, pocakjában azzal a hamarosan megszülető kölyökkel, akit a NÉBIH örökbe fogad majd, és állja a vakvezetővé válásának minden költségét.

Amit az anyakutyusról tudni lehet

Mona 2011. október 6-án született egy debreceni tenyésztőnél. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya-kiképző Iskola Kölyöknevelési Programjához kölyökként vásárolták meg a labrador retriever szuka kutyust, és ennek részeként Monát 1 éves koráig egy budapesti kölyöknevelő család nevelte fel, szakmai felügyelet mellett. Ezzel megadtak számára minden olyan ingert, melynek megismerése szükséges ahhoz, hogy jó idegrendszerét edzésben tartsák.

Az iskolára való bekerülése után könyök-csípő röntgenen vett részt. Mind fizikai, mind mentális alkalmassága miatt Mona kiválasztott lett. Mona kedves, játékos, nyitott, magabiztos kutyus, a labdázásért kifejezetten odavan.