A vakvezető kutyák látást kölcsönöznek a gazdinak

2015. március 27. 09:29  •  Szerző:
kisfilm_1_prntscrn-cut

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-Kiképző Iskolájának munkájáról láthattok egy szemléletes kisfilm-sorozatot a Youtube-on. Az első részben a vakvezető hámot és a hámfogót mutatják be.

A vakvezető kutya a látássérülttel vezetőmunka közben a hámon, illetve az azon található hámfogón keresztül kommunikál. Fontos, hogy a hám maximálisan kényelmes legyen a kutya számára, hiszen ez a munkaruhája. Hasonlóan fontos, hogy a látássérült a kutya mozgását a hámfogón keresztül a lehető legpontosabban és legegyértelműbben tudja értelmezni. Amikor meglátjuk a figyelemfelkeltő azonosító hámban dolgozó kutyát és gazdáját, akkor egy pillanatra gondoljuk át, milyen összpontosítást igényel gazda és kutya részéről egyaránt ez az együttes munka!

Bármilyen csábító is a kutya látványa, ne zavarjuk meg őket! Ne próbáljuk a kutyát megsimogatni, ne beszéljünk hozzá! Amikor a hám rajta van, akkor a kutya dolgozik, még akkor is, ha látszólag nem csinál semmit, például fekszik valahol. A kapcsolatteremtés tilalma azonban ekkorra is vonatkozik.

A videó megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=3qWPVJr03tw