Első állatorvosi vizit

2015. április 13. 12:35  •  Szerző:
Mona 69 21 naposak

Megtörtént a kölykök időszerű féreghajtása, a következő kezelés 6 hetes korukban várható. Most először emelték ki a kölyköket az alomból, de nagyon jól bírták a megpróbáltatást. Nagy szemekkel néztek körül az állatorvosi rendelő számukra hatalmas világában. Kicsit megsértődtek, amikor az állatorvos a szájukba nyomta a pasztát, de hamar rájöttek, hogy finom szardínia ízű, így szívesen elnyammogták.

Miért fontos féregteleníteni a kutyákat?

A kutyák bélrendszerében számos parazita fordulhat elő. Ezek két nagy csoportja a fonálférgek és a galandférgek. A leggyakrabban előforduló fonálférgek az orsóféreg, az ostorféreg és a kampósféreg, míg a galandférgek közül az uborkamag-képű galandféreg az egyik legismertebb.

Az orsóférgek a kölyökkutyák nagyon gyakori parazitái. A kutyák rendszerint szájon át veszik fel a paraziták fertőző alakját. Ha egy kutya akár életében egyszer is fertőződött orsóféreggel, élete végéig hordozza magában a fertőzöttséget. Fertőzött anyától a kiskutyák már fertőzötten születnek meg, és akár két hetes korukra ivarérett férgek alakulhatnak ki a bélrendszerükben. Emiatt fontos, hogy a kölyökkutyákat már két hetes korukban kezeljük féreghajtó szerrel, és a kezeléseket még néhány alkalommal, két hetes időközzel megismételjük. A bélben élő férgek ellen nagyon hatékonyak a különféle féreghajtó szerek, azonban a nyugvó lárvák elpusztítására nincs megfelelő módszer.

Kevésbé súlyos esetben az orsóférgesség növekedésben való visszamaradást, a has puffadtságát, fájdalmasságát okozza, nagy mennyiségű féreg jelenléte a bélrendszerben azonban akár bélelzáródást, a kiskutya nagyfokú gyengeségét, sőt akár idegrendszeri tüneteket is okozhat. Bizonyos esetekben azonban a bélférgek komoly egészségkárosodást vagy szélsőséges esetben a gazdaállat pusztulását is okozhatják. Ilyen például ha a kutya immunrendszere valamilyen oknál fogva legyengült (öregedés, betegség, stressz stb.). Kölyökkutyák és kistestű kutyák esetében, illetve vemhes vagy szoptató anyaállatoknál a férgek túlzott elszaporodása esetén túl sok tápanyagot vonnak el a kutya szervezetéből, ami végzetes lehet az állatra.

Mona 71 21 naposak

Ha szabályosan megtörtént az első négy féreghajtás (2-4-6-8 hetes korban), akkor a kölyköket fél éves korukig havonta, ezt követően pedig minden kutyát legalább 3 havonta ajánlott féregteleníteni. A féreghajtások hatékonyságát évente bélsárvizsgálattal lehet ellenőrizni, ami azért hasznos, mert az egyes féreghajtó szerek csak bizonyos féregfajtákra hatnak, így előfordulhat, hogy még a rendszeresen kezelt ebek is fertőzöttek. A féreghajtó szerek nem védik meg a kutyákat az újrafertőzéstől, így az állat az élete során fertőződhet különböző bélférgekkel, amelyek közül nem egy a tulajdonos egészségét is károsíthatja. Fontos hangsúlyozni, hogy az orsóférgek az emberre is veszélyt jelentenek, elsősorban a gyerekek vannak kitéve a fertőzésnek. Így a gyerekek mellett élő kutyák (főleg a kölykök) esetében különösen oda kell figyelni a rendszeres féreghajtásra.

A folyamatos, rendszeres védekezéssel elkerülhetjük, hogy kutyánk megfertőzze fajtatársait vagy minket, és kisebb az esélye annak, hogy egy másik kutya megfertőzi kedvencünket. Egy felelős állattartó tehát tudja, hogy a féregtelenítés nem csupán magánügy, hanem közügy is.

A galandférgeknek köztigazdára van szükségük a fejlődésükhöz. A kutya rendszerint a köztigazda (más fertőzött állat) parazitákat tartalmazó húsának elfogyasztásával fertőződik. Mivel a városi kutyák ritkán kerülnek kapcsolatba fertőzött rágcsálókkal, juhokkal, vadállatokkal, e paraziták jelentősége is kisebb. Kivéve egy fajt, az uborkamag-képű galandférget , ugyanis ennek köztigazdája a bolha. A kutya által ürített peték a végbéltájékra tapadnak, ahonnan a bolhák felveszik azokat. A kutya fertőződése a benne élősködő, a galandféreg lárváját hordozó bolhák szétrágásával következik be. Így ha kiderül, hogy kutyánknak galandféreg-fertőzöttsége van, nem csak a féreghajtás, hanem a bolhairtás is részét kell, hogy képezze kezelésének.

Az egyéb galandférgek elleni védekezés szempontjából lényeges, hogy kedvencünket ne etessük nyers hússal. Ha kutyánk vadállatok nyers húsával érintkezhet (pl. mivel vadászkutya, vagy mert gyakori erdei sétákat teszünk vele), ajánlott rendszeres, háromhavonkénti féreghajtása, ugyanis a petéket ürítő kutya egy igen súlyos, akár halálos emberi fertőzés forrása lehet (echinococcosis).

4 hónapos kor alatt galandféreg elleni kezelés indokolatlan. Ennek egyik oka, hogy a kutya akkor fertőződik, amikor szétrágja és lenyeli a bolhákat. Ez 3-4 hetes kor előtt nem jellemző. A másik ok, hogy a galandféreg fejlődési ideje is jóval hosszabb, mint az orsóférgeké. A kölykök számára tehát csak felesleges gyógyszerterhelést jelent a felnőtt állatok számára forgalmazott kombinált tabletták alkalmazása.

Az első veszettség elleni védőoltáshoz kapcsolva, a 3-4 hónapos kor közötti kutyák számára jogszabály írja elő a kombinált, széles spektrumú féreghajtó szerek alkalmazását.

Két videó:

Az orsóférgességről https://www.youtube.com/watch?v=uh2PFqfVN1o

A szívférgességről https://www.youtube.com/watch?v=yfzN258Cfcw