Kiválasztottuk Radart

2015. április 24. 11:44  •  Szerző:
CIMG0028 (2)

6 hetes korukban meglátogattuk Monát és kölykeit a Vakvezetőkutya-kiképző Iskolán, Csepelen. Két kis vagány fickó azonnal nekilátott felfedezni bennünket: a sárga és a szürke nyakörvvel jelölt kölykök, a többiek pedig lassan, óvatosan közelítettek hozzánk.

IMG_1830Alaposan megdögönyöztük mindet, és sztárfotókat is készítettünk róluk. Nem bánták, ha kezünkbe vettük őket, de legszívesebben egymással és a mamával birkóztak. A kutyaiskola tenyészudvarán, egy erre a célra elkerített részen csatangolhattak, a betonon. Kiképzőjük féltve őrizte őket, hogy ne menjenek le a füves területre, nehogy kullanccsal fertőződjenek. Az alapos állatorvosi vizsgálaton már keresztülmentek, megkapták a veszettség elleni védőoltást, elvégezték rajtuk a féregtelenítést és mikrochippel is megjelölték őket. A kölykök közül elsőként a tenyészkan gazdája választhatott. Ő a sárga nyakörves kutyust vitte el, így a miénk lehetett a másik kedvencünk, a szürke nyakörves vagány Radar!

IMG_1793

Hogyan válasszunk kölyköt az alomból?

Melyik legyen a mi kiskutyánk? Ha eldöntöttük, milyen fajtájú kutyát szeretnénk: fajtatisztát vagy keveréket, és hogy honnan: tenyésztőtől vagy menhelyről, felmerül a következő kérdés: hogyan válasszuk ki, melyik legyen az? A legalapvetőbb szabály: nézzük meg az egészségi állapotát. Lehetőség szerint válasszunk egészséges kinézetű, életteli, mozgékony állatot. A második szabály: döntsünk a szimpátia alapján. Figyeljük az állatok mozgását, játékát, és hagyjuk, hogy ők válasszanak ki bennünket. Ha megvan az alapvető vonzódás, sokkal könnyebb lesz később, amikor tanítani, nevelni szeretnénk majd kedvencünket.

IMG_1837A tudomány mai álláspontja szerint néhány hetes korban még kevés jóslást lehet tenni a kölykök későbbi felnőttkori viselkedésére. Azt nagy mértékben befolyásolják a korai tapasztalatok. Ezért a Vakvezetőkutya-kiképző Iskolán nagy hangsúlyt helyeznek a kölyöknevelési programra, melyben az önkéntes kölyöknevelőket képzik és folyamatosan tanácsokkal látják el, hogy megfelelően ingergazdag, változatos, szeretetteli környezetet tudjanak biztosítani a kiskutyáknak, valamint megtanítsák őket az együttélés legalapvetőbb szabályaira.

A kutyák egy éves korukban kerülnek vissza a kutyaiskolára, diszplázia szűrésen vesznek részt, és akik egyéb szempontok alapján is megfelelnek (elsősorban stabil, kiegyensúlyozott viselkedés, barátságosság), bekerülnek a kb. fél évig tartó kiképzési programba.