Április 27: a vakvezető kutyák világnapja

2015. április 27. 09:49  •  Szerző:
IMG_2148

A Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére 1994. április 27-e óta világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. 

Magyarországon évente megrendezik a vakvezető kutyák találkozóját és versenyét. Idén április 25-én a NÉBIH Segítő Kutyák Napján ünnepeltük a vakvezető kutyákat egy nagyszabású családi kutyás eseményen Baján, a Petőfi-szigeten. Az eseményről itt olvasható a beszámoló.

Az első vakvezető kutyakiképző iskolát a németországi Oldenburgban alapították a világháborúban megvakult katonák segítése céljából 1916-ban. Magyarországon Rithnovszky János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett, majd a hetvenes évek közepén megalapította a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolát. 1978 óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezelésében működik az intézmény. Jelenleg a Szövetségen kívül még három alapítvány foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével.

A vakvezető kutyák felnevelése és kiképzése másfél-két évet vesz igénybe és jelenlegi árakon kb. 2 millió Ft a költsége. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mindössze 110-120 rendelkezik segítő kutyával. Segítsen, hogy minél több vak juthasson vakvezető kutyához! Részletek: http://www.mvgyosz.hu/kutyaiskola

Tudta? 2009 decemberében lépett hatályba a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló rendelet, amely szerint minden közszolgáltatási területre, egyebek mellett bevásárlóközpontokba, üzletekbe, piacra, egészségügyi intézményekbe, vendéglátóhelyekre, közművelődési és oktatási intézményekbe be kell engedni a hámmal és jelvénnyel ellátott segítő kutyákat.