Hogyan érzékeli a kutya agya a hangokat és az érzelmeket?

2015. május 13. 07:18  •  Szerző:
two-race-dogs-750570_1920

Egy nemrégiben végzett magyar kutatás szerint a kutya agya az emberéhez hasonló módon érzékeli a hangokban rejlő érzelmek akusztikus jellegzetességeit.

A „Fajtársak hangjaira érzékeny területek a kutya és az ember agyában” című tanulmányból, amely Andics Attila, Gácsi Márta, Faragó Tamás, Kis Anna és Miklósi Ádám kutatásai alapján készült, többek között kiderül az is, hogy „a kutya agyában csakúgy, mint az emberében, létezik egy kifejezetten a fajtársak hangjaira érzékeny terület (a kutyában elsősorban a kutyahangokra, emberben pedig emberhangokra reagál)″.

A magyar összefoglalóban olvashatjuk, hogy „a fajtárshangokra való érzékenység olyan agyi funkció, amely feltehetően már legalább 100 millió éve, a kutya és az ember legutolsó közös őse óta jellemzi az emlősök hangfeldolgozását. A fajtárshangokra érzékeny területek megjelenése a nyelvi képességek kialakulásának fontos evolúciós állomása lehetett. Így nagyon izgalmas kérdés, hogy az emberi beszédértést segítő agyi mechanizmusok közül melyek vannak jelen a kutyában is”.

A magyar nyelvű öszefoglaló elolvasható itt.

Az eredeti, angol nyelvű publikáció elérhető itt.