A kiskutyák szocializációja – 1. rész

2015. május 14. 12:48  •  Szerző:
dog-734691

Szocializációnak a társas kapcsolatok, a közösségbe való beilleszkedés képességének kialakulását nevezzük. A társakról való, vagyis szociális tanulás egész életen át tartó folyamat, azonban a társas képességek elsajátításának van egy érzékeny, ún. szenzitív korszaka, mely minden fajnál eltérő, a kutyánál ez az első 3-4 hónap.

Sorozatunk 1. részében a korai szocializációról írunk.

A kiskutyák szocializációja születés után az alomban kezdődik. Az anya szuka táplálja, gondozza, fegyelmezi kölykeit, akik a vele és az alomtársakkal történő kapcsolatok során kapják az első viselkedési leckéket. Az erősebb, rámenősebb, életrevalóbb kölykök gyakrabban, hosszabban tudnak szopni, jobban fejlődnek a társaiknál. Az emlőbimbókért való küzdelemben és a játék során a kiskutyák közötti alá- és fölérendeltségi viszonyok már korán kialakulnak.

puppies-662816Már ebben az időszakban megjelenik a kiskutyák életében az ember, jellemzően a tenyésztő személyében. A korai szocializációs periódusnak a kutyák egész életre kiható jelentősége van. Ezért fontos, hogy tudatosan ismertessük meg kedvencünket biztonságos körülmények között minél több állattal, különösen kutyával és emberrel, különféle helyzetekben, lehetőleg minél kevésbé korlátozva a természetes viselkedését. A társas kapcsolatok kialakítása mellett az élettelen környezet különböző ingereivel is fontos megismertetni a kiskutyát.

Nagyon fontos, hogy a kiskutya 8 hetes koráig az anyjával és alomtársaival nevelkedhessen (amit egyébként jogszabály is előír), és emberekkel is találkozzon, hogy ebben a gyors fejlődési időszakban kialakíthassa alapvető, biztonságot nyújtó társas kapcsolatait. Ez alapozza meg a későbbi kiegyensúlyozott viselkedését az emberekkel és kutyákkal.

Sorozatunk 2. részében a családhoz kerülés a téma.