Radar megkapta első, parvovírus elleni oltását

2015. május 26. 06:59  •  Szerző:
yellow-labrador-retriever-750098

Radar már 10 hetes! Megkapta első, parvovírus elleni oltását. Mitől védi kutyáinkat ez az oltás?

A kutyakölykök az anyaállattól az anyatejen keresztül passzív védettséget szereznek azokra a fertőző betegségekre, melyekre az anyaállat védőoltással vagy esetleg átvészelt fertőződés révén immunissá vált. Ez a védettség azonban átmeneti, az állat 3-4 hónapos korára jelentősen lecsökken, ezért már 8 hetes kortól indokolttá válik a különböző védőoltások beadatása.

Mire jó a parvovírus elleni védőoltás?

A kutya parvovírus okozta bélgyulladása ellen védi meg kedvencünket. A megbetegedés kezelés nélkül szinte mindig halálos kimenetelű, de a kezelés sem biztosan hatékony. Emberre a kutya parvovírus nem jelent veszélyt.

A fertőzés forrása leggyakrabban más fertőzött kutyák ürüléke. A vírus igen ellenálló, nagyon fertőző és sokáig életképes. Akár a cipőnkkel is behordhatjuk a környezetünkbe, ami különösen az oltatlan kölyökkutyákra jelent igen nagy veszélyt. Leggyakrabban fiatal, 8 hetes és 6 hónapos kor közötti kutyák betegszenek meg.

A fertőzést követő rövid, 2-4 nap lappangási idő után fejlődnek ki a hevegy bélgyulladás tünetei: eleinte levertség, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés vagy láz, majd 1-2 nap után ismétlődő hányás és súlyos, híg, többnyire véres hasmenés, esetleg bélelőesés. A hányás és hasmenés miatt a kutyát a kiszáradás fenyegeti, amit ha nem előzünk meg infúzióval, az állat elpusztul. Kölyköknél előfordul szívizomgyulladás okozta hirtelen szívhalál is.

A kezelés során a minél korábban megkezdett intravénás infúzióval adagolt folyadék- és ásványi anyagpótlás mellett szükséges a hányás csillapítása, a bélnyárkahártya bevonószeres védelme és a bakteriális fertőzések gyógyszeres megelőzése is.

Védőoltással a megbetegedés megelőzhető. A parvovírusos bélgyulladás elleni oltás nem kötelező, de a betegség súlyos, gyakran halálos lefolyása miatt erősen ajánlott. Az állatorvosi gyakorlat szerint az első oltást 6-8 hetes korban szokták beadni, amelyet (akár más oltással összevonva) pár hetes időközökkel a kölyöknél meg kell ismételni. Felnőtt kutyák esetében ne feledkezzünk meg az évenkénti emlékeztető oltásról sem.

A még nem oltott kutyát ne vigyük fertőzés lehetőségének kitett területre és lehetőleg óvjuk ismeretlen immunállapotú kutyák társaságától!