A kutyatámadásokról: tehén kontra cápa

2015. május 27. 13:24  •  Szerző:
pitbull-467810_1920

Sikerült elérni, hogy a bull típusú fajtákat stigmatizálják, amitől ártatlan állatok szenvednek, miközben a társadalom továbbra is felkészületlen a kérdésben — írja honlapján az allatportal.hu. Milyen tények vannak a médiában megjelenő, kutyatámadásokról szóló hírek mögött?

Jobban félünk a cápáktól, mint a tehenektől, pedig évente több száz embert ölnek meg a tehenek, a cápatámadásnak pedig évente körülbelül 6 ember esik áldozatul… Vajon miért? Mert a róluk kialakult (kialakított) képnek hiszünk inkább, semmint a tényeknek, és az esetek körülményeit vagy az okokat sem ismerjük.

A felmérések alapján közepes vagy kistestű kutyáknál tapasztalták legtöbbször az agresszív viselkedést. Az Egyesült Államok-beli adatok szerint a kórházi ellátást indokló, súlyos sérülést okozó támadások áldozatai többnyire gyerekek. Jellemző még, hogy a támadó kutyák többsége nincs ivartalanítva, és nem idegen vagy kóbor eb, hanem az áldozat valamelyik barátjáé vagy a családé.

Jelenleg semmilyen megbízható kutatás nem igazolja azt, hogy ha bizonyos fajták tartását korlátoznák, akkor a kutyatámadások súlyossága csökkenne. A kutyus tartásának körülményei alapján azonban inkább megmondható a támadás esélye, mint a fajta alapján.

A teljes cikk elolvasható itt.