Közép-Európában csak Falco tudja

2015. június 1. 09:52  •  Szerző:
paw-print-453674_1920

A parlagi sas védelmére létrehoztak hazánkban egy ötéves projektet, amelynek célja a ragadozómadarak jelentős mérgezési problémájának visszaszorítása. Ebben Falco, a speciálisan kiképzett keresőkutya is segít.

Közép-Európában ilyen különleges képzést csak Falco kapott, akit az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában négy hónapon át „oktattak” a speciális feladatra. Falco felkutatja a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeit, a mérgezett csalétkeket, és segíti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektjében partnerként dolgozó Nemzeti Nyomozó Iroda erre szakosodott nyomozócsoportját is.

A fiatal német juhász kutyáról és eredményeiről csak egy esztendei munka után számoltak be a nagyközönségnek, a nyomozás hatékonysága érdekében. Falco egy év alatt rendkívül eredményes volt, hiszen csökkentette a madármérgezéses esetek számát, és több nyomozás elindításához és sikeres lezárásához is hozzájárult.

Amit az MME honlapjáról megtudtunk, hogy Falco egy év alatt több mint 160 alkalommal végzett terepi keresést, miközben csaknem 1000 kilométert tett meg; a 843 megtalált elpusztult állat és mérgezett csalétek közül 61 bűncselekményhez kötődött, 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja is;  továbbá Falco közreműködött a 2013-ban a Bükkben lelőtt farkas esetének sikeres felderítésében is, megkereste a sérült állat pihenőhelyeit és azt a helyszínt is, ahol meglőtték.

Tavaly Falco segítségével például a fészekből kiesett fiókákat is megtalálták, és sikerült is a gyűrűvel megjelölt madarakat visszatenni a fészekbe.

Forrás: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja