Az állattartók felelőssége

2015. június 17. 14:17  •  Szerző:
lizard-658710

A társállattartás népszerűsége még napjainkban is folyamatosan növekszik. Egyre több ritka és egzotikus állatfajt tartanak kedvencként, azonban a kutya iránti lelkesedés még mindig a legkimagaslóbb. Intelligenciájuk, alkalmazkodóképességük, játékosságok révén a kutyák méltán válhatnak egy magányosan élő ember hű társává, vagy a családok teljes jogú tagjaivá. Mivel a legtöbb gyerek vágyik saját kedvencre és ennek sokszor hangot is ad, ezért a szülők, reménykedve abban, hogy az állattartás jó hatással lesz gyermekük fejlődésére, beszerzik a vágyott kedvencet. Azzal azonban nem számolnak, hogy az állattartás nem csak örömmel, de sok áldozattal is jár.

dog-93736Az állattartás emberre gyakorolt hatásai

Számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek az társállattartásnak. Egyes betegségek, főként pszichiátriai problémák kezelésében vagy a szív és érrendszeri betegségek javulásában is nagy szerepe lehet a társként tartott állatoknak, illetve az állatterápiának.

Más kutatások azonban nem találtak ilyen összefüggést, vagy éppen fordított kapcsolatot mutattak ki az állattartók és a társállat nélkül élő emberek egészsége között. Tehát ne csupán azért tartsunk állatot, mert azt reméljük, hogy egészségesebbek leszünk tőle. Az állattartás sok gonddal, felelősséggel is jár, amellett, hogy rengeteg örömöt okoz.

Mit mérlegeljünk, mielőtt állatot vennénk magunkhoz?

Tudatában kell lennünk annak, hogy a választott állatfajnak mekkora a várható élettartama, és eldönteni, tudunk-e ilyen hosszan gondoskodni róla. Tájékozódnunk kell az állat szükségleteiről és el kell gondolkoznunk azon, hogy meg tudjuk-e teremteni a számára megfelelő környezetet. Tudunk-e biztosítani számára megfelelő helyet, mozgási lehetőséget, búvó- vagy pihenőhelyet, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot?

A rendszeres itatás, folyadékhoz való hozzájutás biztosítása is létszükséglet! Az állat egészséges életmódjának biztosítása mellett az állatorvosi ellátás biztosítása is kötelezettségünk. Kutyánál, macskánál a kötelező és egyéb védőoltások, rendszeres féregtelenítés mellett az állat egészségének időnkénti felülvizsgálata, és baj esetén orvoslása is a feladatunk. Nem csak a kedvencünkért, de annak utódaiért is felelősek vagyunk. Ha nem tudunk felelős gazdát találni nekik, inkább kerüljük el, hogy utódok szülessenek, legjobb ha ivartalaníttatjuk az állatot.

cat-691175A kutyákat (és lehetőleg a macskákat is) lássuk el egyedi elektronikus jelöléssel (mikrochippel), így nyomon követhetőek az adatai, lakhelye, baj esetén értesíthető a gazda. Kutyatartóként legyük tekintettel a környezetükben élő kutyás és nem kutyás emberekre is. Gyűjtsük össze kedvencünk után a kutyapiszkot, használjuk a pórázt és a szájkosarat előírásszerűen, előzzük meg kedvencünk szökését.

Ne feledjük, hogy a társállatoknak is vannak társas igényei! Biztosítsuk a megfelelő társaságot, törődést! A gondos, felelős gazda megfelelő időt, odafigyelést és pénzt szán kedvencére, cserébe az állat nagyon sok öröm forrása lehet.