Előzzük meg a hőgutát!

2015. július 2. 08:32  •  Szerző:
golden-retriever-365511

Házi kedvenceink eltérő módon reagálnak az igazán nagy melegre. Az ember a fölösleges hőtől izzadással próbál megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad. Háziállataink közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszúszőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen, ha fekete színű a bunda.

A 30 Celsius fok fölötti külső hőmérséklet következtében a kutyák gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius fokot (a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius fok), ami tüdőödémához valamint a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet. Ez súlyos esetben az állat elhullását is okozhatja. A hőség hatására először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet.

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni, és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni. Az állatorvos a sokktalanítás után vízhajtót, keringésjavítót esetleg infúziót ad a kutyának. Legfőbb célunk azonban az legyen, hogy a megfelelő körülmények biztosításával megelőzzük a bajt.

Íme, néhány jó tanács:

- Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!

- Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!

- A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.

- Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely ahol a hőség menedéket talál.

- Mindig legyen előtte friss ivóvíz!

- A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben az esti és a reggeli órákban célszerű.

- A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.