Nyaralás: kutyával vagy nélküle?

2015. július 9. 08:55  •  Szerző:
pink-13892

A régi állattartási felfogás szerint, ahol a kutya/macska helye az udvaron van, és azt eszi, ami az asztalról megmarad, vagy amit meg tud fogni magának, nem okozott problémát az, hogy elutazzanak nyaralni a ház urai, és Morzsát meg Cirmost otthon hagyják akár egy hétre is. Jobb esetben megkérték a szomszédot, hogy etessék-itassák meg időnként. Manapság azonban, mikor Morzsi és Cirmi a gazdi ágyában alszanak, saját foteljük, esőkabátjuk és fodrászuk van, és általánosságban véve a kerti bútor szerepből családtaggá léptek elő, felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a nyári szabadságot úgy, hogy az egész család kellemesen érezze magát.? Ehhez szeretnénk a következőkben néhány tanácsot adni.

Ha jobban belegondolunk, a megoldások itt kétfelé ágaznak el Morzsiék szempontjából: menni vagy maradni? Véleményünk szerint nincs egyetemes helyes megoldás. Ha jól átgondolt, minden szempontot mérlegelő döntést hozunk, mindkettő működhet.

chihuahua-820085_1920A „maradjon” mellett szól, hogy a hosszú utazás kocsival illetve repülővel, a hőség és a zötykölődés kellemetlen az állatkának, főként, ha nincs is hozzászokva az ilyen megpróbáltatásokhoz. Az idegen, szokatlan környezet is megrémíthet egyes egyedeket, és akkor már a gazdi jelenléte sem tudja ellensúlyozni a sok rossz élményt. Ez a kutyának trauma és nem nyaralás (cicának meg pláne). Ha úgy döntünk, hogy nélküle utazunk, Morzsinak több lehetősége is van: otthon marad a jól megszokott környezetében, időbeosztásában, ágyikójában, és egy kutyaszitter (barát, rokon, kutyahaver gazdája, vagy hivatásos pótgazdi) vigyáz rá, szórakoztatja és eteti. Ennek a módszernek előnye az is, hogy nem marad üresen a ház, ezáltal elkedvetlenednek az esetleges betörők. Vigyázat! Nem biztos, hogy a nagymama vagy a tizenegy éves unokaöcs alkalmas egy 35-40 kilós domináns kan kutya sétáltatására. Ha tehát emellett a megoldás mellett döntünk, válasszunk arra alkalmas személyt! Ha ilyen személyt nem találunk, inkább költözzön át Morzsi ideiglenesen valahová, például a kutyahaverékhoz vagy kutyapanzióba.

Pár éve még a fővárosban is nagyon nehéz volt minőségi kutyapanziót találni, ahol felelősséggel tartják a néhány napra-hétre megkapott kutyákat: azaz megfelelően etetik, nem kap fertőzést, nincs alkalma összeverekedni a többiekkel, mégis biztosítják neki a napi egészségügyi mozgást anélkül, hogy veszélybe kerülne. Szerencsére ma már egyre több ilyen kisállat-hotel nyílik, de azért nem árt egy vagy esetleg több előzetes tájékozódó látogatást tenni, mielőtt kiválasztanánk a véglegeset. Az a legjobb, ha az ismerősök által már kipróbált és jól bevált helyeket választunk. A kutyafuttatón, parkban érdeklődjünk az ismerős kutyásoktól!

Vannak olyan gazdik is, akik olyannyira ragaszkodnak Morzsihoz, hogy inkább kompromisszumot kötnek abban, hogy hová, mikor és mennyi időre menjenek nyaralni, hogy közelítsék a saját és a kutya igényeit, és a szőrös gyermek is a családdal tudjon tartani. Tapasztalatból mondjuk, hogy remekül lehet nyaralni kutyussal együtt is. Nyugat-Európában már szinte természetes, hogy minden szállodába beengedik a szobatiszta és rendesen viselkedő kutyákat.

town-214849Ha tehát a „jöjjön” mellett döntünk, tartsunk be néhány óvintézkedést.

  • A szállásfoglalásnál mindig előre kell tisztázni, hogy kutyával fogadnak-e, és ha igen, mennyiért.
  • Csak jól nevelt, emberekkel és állatokkal egyaránt barátságos kutyával utazzunk. A környezetünk nyugalma érdekében mindig legyen a kutya pórázon! Ha amúgy is tökéletesen jön láb mellett, akkor nem fogja zavarni.
  • Mindig takarítsunk fel a kutyánk után – az utcán, a parkban, a tengerparton is! Igyekezzünk olyan helyen végezni az egészségügyi sétákat, ahol senkit nem zavar.
  • Soha ne hagyjuk egyedül a kutyát a szállodai szobában! Ugathat, rombolhat, és ráadásul halálra rémisztheti a gyanútlan takarító személyzetet.

Ezen kívül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel a kutya testhőmérséklete eleve magasabb az emberénél (38 Celsius fok körüli), sokkal hamarabb melegszik fel a kritikus hőmérsékletre. Ezért soha ne hagyjuk őt egyedül az autóban meleg időben. A kutyák akár öt perc alatt hőgutát kaphatnak, ami életveszélyes állapottal is járhat!

Praktikus ötlet a kutyus saját ágyát (még jobb, ha a ketrecét) is becsomagolni. Ha a megszokott kuckójában tud aludni, sokkal könnyebben alkalmazkodik az idegen környezethez. Fontos megemlítenünk a védőoltások, a bolha és a kullancs elleni kezelések, a mikrochip és az útlevél meglétét is. A külföldi utazás tervezési szakaszában kell arról is érdeklődni, hogy az adott országba való beutazáshoz milyen feltételeknek kell megfelelni.