Utazás külföldre kedvencünkkel

2015. július 14. 08:21  •  Szerző:
stamps-738059_1920

Az EU egységes, uniós szintű szabályozást fogadott el a kedvtelésből tartott állatok, azon belül nevezetesen a kutyák, macskák és vadászgörények nem kereskedelmi célú szállítására, amelyet 2004. október 1. óta valamennyi tagállamnak alkalmaznia kell. A rendelet szerint az ilyen állatokkal utazó tulajdonosok a korábbi tagállami szintű és sokszor egymástól eltérő szabályozás helyett a jövőben az egész Unióban azonos feltételekkel utazhatnak, továbbá EU-n kívüli országokból is azonos feltételekkel léphetnek be vagy térhetnek onnan vissza. Mindössze a veszettségtől hivatalosan mentes Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba és Máltára utazók részére élnek továbbra is szigorúbb, speciális követelmények.

A rendelet ugyanakkor néhány új kötelezettséget is ró a tulajdonosokra. Ezek közül a legfontosabbak, hogy bevezette az egységes európai állatútlevél (ún. pet passport) fogalmát és használatát, megköveteli az állatok állandó jelölését (tetoválás vagy mikrochip), illetve speciális feltételekhez köti az állatok importját és/vagy visszaléptetését veszettség szempontjából kedvezőtlen státuszú országokból. A részleteket illetően javasoljuk, konzultáljon állatorvosával.

Ha külföldre megyünk, szükségünk lesz az állatútlevélre, de érdeklődjünk a fogadó ország szokásairól, előírásairól is, továbbá kérdezzük meg állatorvosunkat, javasol-e valamilyen kiegészítő oltást vagy kezelést. Indulás előtt gondoskodjunk a szúnyog, bolha, kullancs elleni védekezésről. Egyes mediterrán területeken speciális paraziták ellen is védekeznünk kell. Vigyünk magunkkal elegendő mennyiséget a kutya megszokott tápjából, elsősegély-csomagot, pórázt (kivételesen flexit is, veszélyes dolog idegen országban eltűnni), szájkosarat, továbbá a kutyánk nyomait eltüntető felszereléseket. Akárhova is megyünk, mindig legyen nálunk egy üveg víz is ebünk számára.