Hogyan etessük a kutyát nyáron?

2015. július 23. 07:13  •  Szerző:
dog-843800_1920

A kutyák a nagy melegben lehetnek étvágytalanok, ugyanúgy, mint mi, emberek. Az étvágytalanság számos betegség jele lehet, ezért feltétlenül mutassuk meg az állatot állatorvosnak, de ez a tünet nem feltétlenül jelez nagy bajt. Tegyük ki a kutya megszokott adagját a megszokott időben (lehetőleg olyankor, amikor hűvösebb van), és ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig legyen sok, friss ivóvize is, hogy a tikkadt állat bármikor olthassa szomját.

Amit a kutyák helyes táplálásáról tudni érdemes

A kutya ragadozó (nem húsevő!), de — ellentétben a macskával — valamennyi növényi táplálékra is szüksége van. A legjobb, ha jó minőségű, teljes értékű gyári tápot adunk kedvencünknek. Ezek a tápok már annyira korszerűek, olyan sok kutatás, kísérlet eredményét és speciális technológiákat tartalmaznak, amit otthoni körülmények között nem lehet elérni. Különösen a kutya élettani igényeinek pontos ismerete nélkül. Gondoljunk csak a speciális ízületvédő kiegészítést tartalmazó, hypoallergén stb. tápokra, amelyek még egy plusz „bónusz” tulajdonsággal is felruházzák a vezető tápokat. Ne keverjük házi koszttal, mert csak elrontjuk az ideális tápanyag arányokat.Igaz, hogy ezek a tápok drágák, de bármely állat tartási költségének messze legnagyobb hányada a takarmány ára (nem az állatorvosi kezelés!).

Az átállás egyik tápról a másikra mindig fokozatosan, néhány napos átmenettel történjen. Teljes értékű táp mellé felesleges, sőt akár káros is lehet plusz vitaminokat adni, a túladagolás veszélye miatt. Ezek éppen azért teljes értékűek, mert minden szükséges tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Vitamintablettákat a „házi vegyes” koszt mellé érdemes adni.

dog-456646_1920Mennyit adjunk neki enni?

Minden táp csomagolásán rajta van a gyártó által kikísérletezett, ajánlott napi adag táblázat. Ez a táp összetételétől erősen függ, márkánként változik, ezért nem lehet arra vonatkozóan általános tanácsot adni, hogy mennyit egyen a kutya. Meg kell nézni a csomagoláson a táblázatot. Ha ilyen használati utasítás, adagolási javaslat nincs rajta, gondolkozzunk el, hogy megvásároljuk-e a tápot. A feltüntetett mennyiségnél több táp etetése felnőtt állatoknál elhízást, növendék állatoknál gyorsabb csontnövekedést és különböző csontfejlődési betegségeket okoz. Egészségesebb mindenesetre nem lesz tőle a kutya. Hagyni kell időt a csontoknak a megerősödésre, nem kell hajszolni a növekedést. A kutyfajták testmérete genetikailag meghatározott, lassabb növekedéssel is elérik azt, csak kicsit később.

A kutya gyakorlatilag bármennyi táplálékot képes egyszerre elfogyasztani, mivel a természetben őse, a farkas nem tud minden nap zsákmányhoz jutni. Az éhezést napokig bírja károsodás nélkül. Cserébe viszont egyszerre nagy mennyiségű húst zabál be. Ha ezt a kutyáknál is megengedjük, az gyorsan elhízáshoz vezet.

A legegyszerűbb a kondíció alapján meghatározni a szükséges mennyiséget. Ha súlygyarapodás kezdődik, akkor 10-15%-al csökkenteni, ha kondícióromlás, akkor növelni kell az adagot. A kondícióbecslést legegyszerűbben a bordák áttapintásával lehet elvégezni, felesleges a rendszeres súlymérés. Ha a bordák könnyen kitapinthatóak, az állat súlya ideális. Ha szabad szemmel is látszanak, a kutya túl sovány. Ha tapintással sem különíthetőek el a bordák, zsírral teljesen fedettek, akkor túlsúlyról beszélhetünk.

Milyen gyakran etessünk?

Féléves korig napi háromszori, egy éves korig kétszeri, azután napi egyszeri etetés javasolt. Ez nem azt jelenti, hogy két-három adag tápot kell feletetni naponta, hanem a napi adagot 2-3 részletben kell felkínálni. Tilos egész napra kint hagyni a kutya előtt a táplálékot! Heti koplalónap: erre a kutyának nincs igazából szüksége, de nem is árt neki. Jutalomfalat abban az esetben adható, ha a normál etetés során felkínált táplálék mennyiségét annyival csökkentjük, azaz a jutalomfalatot beszámítjuk az etetésbe.

dog-705694_1920Mikor egyen a kutya?

Nagyobb testű fajtáknál (pl. dog, boxer, német juhász) gondolni kell az etetés idő-pontjának meghatározására. Ezek a fajták hajlamosak az evés utáni gyomorcsavaro-dásra, ami életveszélyes állapot, ezért ha pl. este etetjük meg a kutyát és utána éjszaka nem tudunk rá odafigyelni, reggelre válságos állapotba kerülhet. Ilyenkor érdemes a reggeli etetést választani, ha utána otthon “szem előtt van” a kedvenc. Mindig ugyanazon napszakban etessünk.

Adjunk-e csontot a kutyánknak?

Idős kutyák (6 éves kor felett) túl sok csont elfogyasztása után – a korral járó renyhébb bélműködésük miatt - bélsárrekedést kaphatnak, aminek a megoldása gyakran még az állatorvos számára is kihívást jelentő feladat. A megoldás: csontfogyasztás korlátozása, olajos hal, rostban gazdag étrend lehet. A vékony csöves baromfi csontok szilánkosan törnek, ezek a hegyes szilánkok felsérthetik a kutya bélrendszerét, ezért adásukat kerülni kell. Nagyállatok (pl. marha) csontjai túl kemények, a kutya számára fogyaszthatatlanok, rágcsálásuk hosszú idő alatt a fogzománc kopásához vezethet. A csirke far-hát puhára főzve etethető, ideális esetben a megdarált húsos csont ideális ásványi anyag forrás a kutya számára.

chihuahua-627299_1920Milyen tápot vegyünk?

Elvileg mindegy, hogy száraz vagy nedves tápot etetünk, ha az teljes értékű. A nedves tápoknak magasabb a víztartalmuk — több vizet vásárolunk meg velük. Száraz kutyatápból gyakran irreálisan kevésnek tűnő adag is kielégíti az állat élettani igényeit, jóval magasabb szárazanyag-tartalma miatt. A nedves tápot ugyanakkor a válogatósabb ebek is szívesebben fogyasztják. A jó minőségű, azaz jól emészthető kutyatápot könnyű felismerni az állat bélsarának megfigyelésével. Akkor megfelelő a táp, ha a bélsár kis térfogatú, szinte szagtalan, állaga tömör, száraz. Amennyiben a bélsár terimés, bűzös, lágy, nagy víztartalmú, érdemes jobb minőség után nézni. Még akkor is, ha a csomagoláson feltüntetett információk alapján a két táp “papíron” ugyanannyi tápanyagot tartalmaz. Nem mindegy ugyanis, hogy a benne lévő tápanyagokból mennyi hasznosul, emésztődik meg valójában.

A kutyát könnyű elkényeztetni és válogatóssá tenni. A válogatósság felszámolása nem az állatorvos feladata. Ugyanez vonatkozik a kunyerálásra is. Alapvetően a kutyák a testmeleg, nagy fehérje- és zsírtartalmú táplálékot, és a sós ízt szeretik. Az édeset kevésbé. Érdemes a tápot a kutya aktuális igényeihez, élettani állapotához és esetleges betegségéhez igazítani. Pl. 1 éves korig illetve szoptatós szukának junior táp, idősebb korban senior táp, allergia esetén hipoallergén, vesebetegség esetén vesekímélő diéta és így tovább. Bizonytalan esetben az állatorvos segít a választásban.