8 tipp újdonsült gazdiknak

2015. szeptember 2. 09:32  •  Szerző:
dog-842780

Kutyus örökbefogadására készülünk? Netán már meg is érkezett az új jövevény? Még össze kell szoknunk, hiszen nem csupán nekünk, hanem az ebnek is nagy változást hoz az életébe a költözés. Néhány hasznos tipp az első napokra.

1. Hol legyen a kutya vacka? A kutya helyét a lakás valamelyik csendes, huzatmentes pontján jelöljük ki. Ha kertben tartjuk a kutyust, a kutyaház legyen jól szigetelt és a kutya testméretének megfelelő nagyságú (egy kis testű kutya nem tud befűteni testmelegével egy nagy házat).

2. Mit egyen a kutya? Az első napokban adjunk neki olyan táplálékot, amelyet a menhelyen fogyasztott, hogy a hirtelen változással ne terheljük az emésztését. Pár nap után kezdjünk el fokozatosan egyre több olyan tápot belekeverni az eledelébe, amellyel a későbbiekben etetni fogjuk, majd 4-5 nap után álljunk át teljesen az új tápra.

3. Vigyük el állatorvoshoz! A menhelyről örökbe fogadott kutyával, legyen kölyök vagy felnőtt korú, mindenképpen látogassuk meg az állatorvost! Gazdiként legyünk vele tisztában, milyen az általános állapota, van-e olyan egészségügyi problémája, amely elsőre nem volt látható, de amely kezelést vagy odafigyelést igényel. A 3 hónapnál fiatalabb kutyákkal 1-2 napon belül keressük fel az állatorvost.

4. Hogyan viselkedjünk a kutyával az első napokban? A helyváltozás nagy stresszt jelent az állatnak. Adjunk neki időt, hogy feloldódjon! Az első napokban bízzuk rá a kezdeményezést, ne erőltessük rá magunkat, legyünk vele empatikusak! Hagyjuk, hogy szép lassan felfedezze új környezetét.

5. Hogyan neveljük a kutyust? Azzal segítünk leginkább a kutyának beilleszkedni, ha a kezdetektől következetesen betartatjuk a szabályokat és türelmesek vagyunk. Általában 2 hónapig tart, mire az állat teljesen megszokja új gazdáját és otthonát.

6. Mennyit sétáljunk? A kiskutyákat, amíg nem kapják meg az összes szükséges védőoltást, ne vigyük sétálni. Az ennél idősebb kutyákkal viszont naponta legalább háromszor menjünk ki a szabadba!

7. Hogyan sétáljunk a kutyával? Soha ne rángassuk az állatot, mert ez sérülésekhez vezethet. Inkább finom húzással és vezényszavakkal kommunikáljunk.

8. A póráz kötelező. Belterületen, közterületen csak pórázzal szabad sétáltatni a kutyát, a kijelölt kutyafuttató helyeken vehető le. Emellett az első időben kutyánk még nem kötődik annyira hozzánk, és megeshet, hogy elszökik.