Képezzük kutyánkat! – 4. rész: a „fekszik” és az „ott maradsz”

2015. október 5. 10:14  •  Szerző:
dog-773439

„Ahhoz, hogy kutyánk megtanuljon egy helyben maradni, először meg kell tanítani neki, hogy  engedelmeskedjen a „fekszik” vezényszónak.

Fekszik!

Ültessük le a kutyánkat. Mutassuk meg neki a jutalomfalatot, ami a tenyerünkben van, szorítsuk ökölbe a kezünket, és a kutya orra előtt húzzuk le a kezünket úgy, hogy az öklünk a kutya két mellső mancsa előtt legyen. Ha a kutya követte az orrával a feladatot, már fekszik is: odaadhatjuk neki a jutalmat. Csak akkor adjuk oda, ha valóban hasal. Kössük hozzá a vezényszót.

Ott maradsz!

Ha a fektetés már stabilan megy, elkezdhetjük a helyben maradás tanítását. A kutyát fektessük le, mondjuk ki az „Ott maradsz!” vezényszót, és lépjünk el egy határozott lépéssel a kutyától. Ha a kutya a mozdulatunk hatására feláll, fektessük vissza, és kezdjük elölről. Ekkor lépjünk óvatosabban, kisebb mozdulattal. Ha a kutya nem mozdult, lépjünk vissza, és jutalmazzuk meg. Ezt gyakoroljuk egy kicsit, majd emeljük a lépéseink számát kettőre, háromra és így tovább. Ha ront a kutya, lépjünk vissza arra a szintre, ahol még stabilan elvégezte a feladatot. Ha a kutya feláll, mindig fektessük vissza az eredeti pozícióba.