Mi az a territoriális magatartás?

2015. október 27. 08:15  •  Szerző:
wolf-948285_1920

Bizonyos állatfajok egyedei a fennmaradásért folytatott küzdelmük során nemcsak a saját adottságaikat, képességeiket és tapasztalataikat használják ki, hanem a párjuk vagy egy nagyobb csoport erejét is. Ezek a társas, vagy szociális fajok. A társas kapcsolatok alapja az egyedek közötti szociális vonzódás, vagyis az, hogy igénylik más társak jelenlétét, velük együttműködnek.

Ez a társulási hajlam kisebb-nagyobb csoportok kialakulását eredményezi. A csoportok egyedei között társas (szociális) viselkedésformák alakulnak ki.

Ha egy faj egyedei közötti szociális vonzódás általában erős, zárt közösségekben élnek. A csoport létszáma korlátozott, időtartama legalább egy szaporodási időszakra, gyakran hosszabb időre, néha egész életre szólhat. A közösség tagjai felismerik egymást, az idegen egyedekkel szemben erőszakosan viselkednek, igyekeznek ezeket – akár egyedül, akár csoportosan – eltávolítani, ritkán fogadnak be újakat. Ez az agresszió a csoport egyedei között is jelentkezik, hiszen a környezet adta lehetőségek végesek, és valahogy meg kell osztani azokat. Egyesek fizikai erejüket, hevesebb természetüket, bátorságukat, tapasztalataikat felhasználva maguk mögé utasítanak másokat. Ez az alá- és fölérendeltségi kapcsolat a rangsor.

timber-wolves-907680_1920

Kialakulása azért előnyös a csoportnak, mert megakadályozza az állandó összetűzéseket, általa a kedvezőbb tulajdonságú egyedek juthatnak először táplálékhoz, párzótárshoz. Az előkelőbb helyekért vívott küzdelem általában nem jár komoly sérülésekkel, mert a vesztes behódol, elismeri alárendeltségét. Ettől kezdve a rangsorban előrébb álló egyed fenyegető jelzéseivel fegyelmezi a mögötte állókat. Ha az élen állók megöregednek, legyengülnek, az alárendeltek előnyösebb pozícióba szeretnének kerülni, vagy új egyed érkezik a csoportba, akkor újabb küzdelemmel újrarendeződik a rangsor.

A közösségek tagjai bizonyos távolságot tartanak egymás között, ami a kényelmük és jó közérzetük egyik feltétele. Ez a személyes tér, melynek nagysága jellemző a fajra. A csoport egésze (vagy egy egyed) által birtokolt, a létfenntartáshoz és a szaporodáshoz szükséges terület a territórium (saját terület). Ennek méretét különböző az egyes állatfajok különböző módon jelölik: kémiai anyagokkal, hangadással vagy vizuális jelekkel. A területet birtoklók a betolakodókat agresszív magatartással igyekeznek elűzni. Ezt nevezzük territoriális magatartásnak.

Forrás: Sulinet