Macskaleukózis – az ezerarcú betegség

2015. november 4. 09:53  •  Szerző:
fence-1014608

A betegség kórokozója egy vírus (feline leukemia virus, FeLV). A legveszélyeztetettebbek a szabadba kijáró, verekedő kandúrok, melyek főleg nyállal, verekedés során szerzett harapott seben keresztül fertőződnek.A betegség lefolyása változatos, sokféle formában jelentkezik. A vírus alapvetően a nyirokcsomók daganatos megnagyobbodását okozza, illetve a csontvelő károsodás miatt vérszegénység és immungyengeség is fellép. A vezető tüneteket láz, lesoványodás, fénytelen szőrzet, másodlagos fertőzések és az általános állapot romlása kíséri. Jellemző a vesék daganatos elváltozása is. A folyamatos ínygyulladás mindenképp gyanút keltő tünet. Biztos diagnózishoz vérvizsgálattal juthatunk.

A betegség sokáig lappanghat, akár több éve fertőzött állatok is tünetmentesen hordozhatják, ám egyszer csak a vírus aktiválódik. A fertőzött macskák gyógyíthatatlanok, de az esetek egy részében megfelelő kezeléssel jelentősen meghosszabbítható az életük. A kórjóslat kedvezőtlen, a betegség lefolyása végzetes.

Jó hír viszont, hogy a fertőzés megelőzhető vakcinázással. Ma már hatékony védőoltás áll rendelkezésre. A védőoltást az első évben kétszer, majd évente egyszer kell beadni, a még nem fertőződött állatoknak.