Készüljünk fel a hidegre!

2015. november 27. 09:29  •  Szerző:
animal-251546_1920

Ebben az évszakban a hideg idő, a fagypont alatti hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt kutyáink számára. Más-más gondoskodást igényelnek a lakásban és a kertben élő kedvencek.

A kint élők – ha megfelelő helyük van – remekül tudnak alkalmazkodni az egyre alacsonyabb hőmérséklethez. Ilyenkor vastagabb, dúsabb bundát növesztenek. Ehhez viszont biztosítanunk kell számukra egy hőszigetelt, beázás ellen védett szélmentes helyen elhelyezett kutyaházat, mert ennek hiányában könnyen megfázhatnak. A lakásban tartott kutyák viszont a benti meleghez szoktak hozzá, ezért amikor a szabadba visszük őket, nagyobb megterhelést jelent szervezetüknek  hideg. A legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jól táplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg, ha eleget mozoghat. Az idős vagy beteg állatok ezzel szemben nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért rájuk adjunk megfelelő ruhát, különben a nagy hőmérséklet-különbség miatt még tüdőgyulladást is kaphatnak.

A kertben élő kutyák megfázhatnak vagy kihűlhetnek, ha nincs megfelelő házuk, búvóhelyük. A hőszigetelt, beázás ellen védett, szélmentes helyen elhelyezett kutyaház alapvető fontosságú. Ha viszont a kutya nem lát rá belőle a számára fontos helyekre (kapu, kerítés, bejárat), nem fogja használni. Gyakran okoz torokgyulladást a hóevés. Nemcsak a torkuk fázhat meg, hanem a gyomrukat is megterheli a hó. Torokgyulladásnál a kutya lázas lehet, nehezen nyel, köhöghet, étvágytalannak tűnhet vagy öklendezik. A gyomorgyulladásnál naponta többször hányhat a kutya, akár véreset is. Főleg a szukák problémája, hogy könynyen felfázhatnak, hólyaghurutot kaphatnak. A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger (súlyos esetben véres vizelettel), előfordulhat fájdalom is. A betegség jelentkezhet hosszas havon, hideg földön való fekvést követően, de a kistermetű, alacsony kutyák hasa egy szokásos séta során is végig érintkezik a hóval. Nehezíti a helyzetet, hog kedvenceink hasát a legtöbb kutyaruha sem tartja melegen.