Az istenek eledele a kutyának méreg!

2015. december 21. 10:42  •  Szerző:
cocoa-385037_1920

Azokban a családokban, ahol gyerek van, így ünnepek táján általában hegyekben áll a csokoládé. Előfordulhat, hogy gyermekeink a finom édességet nagylelkűen megosztanák négylábú barátaikkal is, hogy kedveskedjenek nekik. Ne tegyék! A csokoládé a kutyákra és a macskákra is veszélyes méreg!

Mi van benne?

A kakaófa tudományos neve Theobroma cacao, melynek első része azt jelenti, hogy az istenek eledele, emlékezve arra, hogy az amerikai indiánok milyen nagy becsben tartották. A  kakaófa termésének magjából, a kakaóbabból készül a csokoládé. Fő hatóanyaga a teobromin, és mellette a koffeint is tartalmaz. Mindkét vegyület hat a központi idegrendszerre: izgató, serkentő, vérnyomás növelő hatásuk van, emellett vízhajtó hatásúak is.

Mit okoz?

Az emberi szervezet ezeket az anyagokat viszonylag gyorsan lebontja, de a kutyáké nem. A kutyák vérében a teobromin az elfogyasztás után akár 20 órával is kimutatható. Testsúly kilogrammonként akár már 100 mg teobromin is halálhoz vezethet a kutyáknál, de ennél lényegesen kisebb adag is súlyos tüneteket okozhat. Tehát egy közepes méretű kutyánál egy tábla tortabevonó vagy két tábla étcsoki elfogyasztása már súlyos problémát okozhat!  A csokoládémérgezés tünetei az elfogyasztás után akár néhány órával is jelentkezhetnek, de általában egy nap elteltével tapasztalhatóak. Leggyakrabban hányás, hasmenés, izgatottság, szapora szívverés, szomjúság, nyálzás jellemző. Súlyos mérgezés esetén szívritmuszavart, izomgyengeséget, veseelégtelenséget, légzési zavarokat okozhat. 24 órán belül az állat rángógörcsök közt, a vérkeringés összeomlása miatt elpusztulhat.

Mit tegyünk?

Először is, lehetőleg ne adjunk a kutyának csokoládét! Egy-két kocka tejcsokitól ugyan semmi baja sem lesz, de ne szoktassuk rá az ízére, és főleg ne hagyjunk elöl soha csokoládét az állat számára elérhető helyen! A kutyacsoki csökkentett kakaótartalma miatt kis mennyiségben adható ugyan a kutyának, de jobban tesszük, ha csoki helyett más jutalmat választunk a számára.

Ha mégis csokit evett a kutyánk, és mérgezés tüneteit tapasztaljuk, azonnal vigyük állatorvoshoz! A csokoládémérgezésnek egyelőre nincs ismert ellenszere, de hánytatással minél előbb el kell távolítani az állat szervezetésből a még fel nem szívódott méreganyagot, és meg kell védeni a keringést és a légzést a teobromin hatásától. Cselekedjünk gyorsan, ha baj van, de a legjobb, ha megelőzzük a veszélyt!