Hogyan óvjuk kedvenceinket hideg időben?

2016. január 5. 13:34  •  Szerző:
dog-1105733_1920

Itt a hideg, a hó, és a fagy, jön az ónos eső, Kedvenceink ilyenkor különös odafigyelést igényelnek, hogy szervezetük jól tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Bár gyönyörű a hóval fedett táj látványa, ugyanakkor mind a hó, mind a jég csúszik, könnyen balesetet okozva, ezért az utak sózása elengedhetetlen. A kiszórt só azonban nemcsak az utakat, az útszéli növényzetet öli meg, nemcsak a cipőket teszi tönkre, hanem állatainknak is sok gondot okoz.

A hó állataink szőrén könnyen jéggolyókká fagy, jelentősen megnövelve a bunda súlyát. A szemerkélő hó benedvesíti, és kevésbé hőszigetelővé teszi állatunk szőrét. A síkosságmentesítésre használt só, pedig nagyon könnyen és nagyon gyakran kimarja kedvencünk talppárnáit.  Mind a talppárnák, mind a közöttük lévő bőr bepirosodik, megduzzad, fájó, égető érzést okoz. Szerencsétlen állat a lábait egyfolytában nyalogatja, azokat nem rakja le, esetleg három lábon ugrál, sántít, sőt sétálni sem szívesen megy.

paw-697837_1920A tünetek megelőzésére több lehetséges megoldás is létezik: ne vigyük olyan helyre kutyánkat sétálni, ahol biztosan tudjuk, hogy az úttest sózva van. Vigyük parkokba, játszóterekre, vagy az erdőbe.

A másik megoldás a csizma! Sokak számára még kissé furcsa megoldás a műanyag kiscsizma. Ezek a téli felszerelések már kaphatóak állatfelszerelési boltokban, kisállat-kereskedésekben, állatgyógyszertárakban is. Természetesen két pár kell belőlük. Különböző méretekben, és színben állnak rendelkezésre. Állataink a kezdeti idegenkedést követően viszonylag hamar megszokják a viselését. Bár kissé furcsa megjelenést kölcsönöz egy csizmás kutya, ennek ellenére ne hagyjuk magunkat befolyásolni. Ez a megoldás – igaz kissé alternatív – mégis jó megoldás a sózott utak ellen.

attention-905424_1280Ha mégis idegenkedünk ettől a lehetőségtől, akkor minden sétáltatás után, otthon langyos – esetleg szappanos – vízzel mossuk, töröljük le állatunk lábát, majd töröljük szárazra. Kedvencünk az elején mindent meg fog tenni a procedúra elkerülése érdekében, de egy idő múlva meg fogja tanulni, hogy ha hagyja magát, annál előbb szabadul. Nem olyan régen jelent meg állatgyógyászati forgalomban az úgynevezett mancsvédő viasz, amellyel bekenve a talppárnákat, és a só által igénybevett területeket, megakadályozhatjuk, hogy a fenti tünetek ismét kialakuljanak. Hámosító kenőcsök, illetve körömvirágkrém is jótékony hatással van a gyulladásos területre.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jóltáplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg ha eleget mozoghat. Az idős vagy beteg állatok ezzel szemben nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért rájuk adjunk megfelelő ruhát, különben a nagy hőmérsékletkülönbség miatt még tüdőgyulladást is kaphatnak. Fontos, hogy a ruha megfelelő méretű legyen, olyan anyagból készüljön, ami nem szívja magába a vizet és melegen tartja az állat testét.