Miért ugrál fel a kutya?

2016. február 11. 09:41  •  Szerző:
108_7013

Sokféle magyarázatot lehet olvasni vagy hallani arról, hogy miért is ugrál fel ránk előszeretettel a legtöbb kutya, és hogyan tegyünk ellene. Egy gyakran hangoztatott elmélet szerint a kutya ezzel próbálja kifejezni a dominanciáját, így tör hatalmi pozícióra a gazdával szemben.

Az etológusok szerint a felugrálás egy kölyökkori viselkedés maradványa, ami során a kutya üdvözlésképpen igyekszik megnyalni a gazda arcát. A felnőtt kutyáknál ­ugyanúgy, ahogy más háziasított állatoknál ­ fellelhető sok, egyébként kölyökkorra jellemző viselkedés. Ilyen a felugrálás mellett az a tipikus behódolási póz is, amikor a kutya simogatás közben a hátára hemperedik, és felajánlja a legsérülékenyebb részeit egy kis vakargatásra.

A háziasítás az emberrel való együttműködést és nem a vetélkedést erősítette fel a kutyában. Az emberek ugyanis azokat az egyedeket szaporították tovább az együttélés évezredei során, amelyek engedelmeskedtek, együttműködtek, könnyen irányíthatóak voltak. Ezért a kutya normális esetben nem vetélkedik a gazdával. Vannak azonban fajták, amelyeknél az agresszió kifejezett tenyésztési cél volt. Ezekkel határozottabban, körültekintőbben és még következetesebben kell bánni, mint a szelídebb fajtákkal. Az első hetektől kezdve oda kell figyelni arra, hogy tudatosan szocializáljuk az állatot a későbbi könnyű együttélés érdekében. A kutya nevelésénél a legfontosabb szempont a következetesség, és a kitartó, rendszeres gyakorlás.

Hogyan szoktassuk le a kutyánkat a felugrálásról?

A felugrálás jellemzően a gazdával való találkozásnál, üdvözlésképpen fordul elő. Időnként ismerőssel, vagy ismeretlenek emberekkel is. A legjobb, ha tudomást sem veszünk róla, ellépünk a felugró kutya útjából, és nem tüntetjük ki a figyelmünkkel, hogy ne erősítsük meg a nem kívánt viselkedést. Ha azonban a kutya abbahagyta a felugrálást, megdicsérjük, jutalom falattal vagy játékkal megerősítjük az elvárt magatartást. Sok esetben ennek a következetes alkalmazása is elég arra, hogy rávezessük kutyánkat arra, hogy mi a jó viselkedés.

Nagyon fontos, hogy a kutyánkkal rendszeresen foglalkozzunk. Kössük le az energiáit, elégítsük ki a mozgásigényét, a fajtársakkal való kapcsolatra az emberi társasággal kapcsolatos igényeit. Következetesen szoktassuk le a felugrálásról, hogy ez a kölyökkori játékos viselkedés felnőtt korra ne rögzüljön.

Forrás: Dr. Kubinyi Enikő – Az agresszió I.

http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=6890