4300 kilométer egy év alatt

2016. március 21. 11:25  •  Szerző:
KutyaFutopad (1)

Most egy éve, hogy speciális, motoros kutya futópadot adományozott a Vigyél Haza Alapítvány az Illatos úti kutyáknak. A kondi gép segítségével a nagy mozgásigényű kutyák, több mint 4300 kilométert futottak! Ez azt jelenti, hogy 85-ször futották le a maratoni távot.

Az Illatos útra bekerülő állatok számára a hosszan tartó bezártság okozta stressz az immunrendszerre is negatív hatással van. Nő a betegségek iránti érzékenység, felgyorsul az izomfehérjék lebontása, majd ennek következtében az izomsorvadás, lesoványodás. Ez a folyamat szembetűnően jelentkezik azoknál az állatoknál, melyek egyébként mozgásigényes, napi rendszerességű munkát igénylő fajtába tartoznak.

Sajnos, sok olyan kutya van a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat telepén, az Illatos úton, akik már hónapok óta, vagy akár egy éve kénytelenek bezárva élni életüket, új gazdáikra várva. Az Illatoson lévő 100-120 állat napi rendszeres sétáltatása a gondozók számára megoldhatatlan feladat, viszont a mozgásszegény körülmények miatt az idő múlásával egyre csökken annak esélye, hogy testileg és lelkileg is egészséges állatot fogadhassunk majd örökbe.

Ezért bocsájtotta a Vigyél Haza Alapítvány, a telep rendelkezésére tavaly márciusban, a speciálisan, kutyák számára kialakított elektromos futópadot. A készülékkel többféle sebességet és pálya meredekséget lehet szimulálni, így a kutyák kondíciójához igazíthatóak a gyakorlatok. A futópadon a nagy mozgásigényű kutyák mozgatását végezik, remélve hogy a bezártság okozta egyhangúság is oldódni fog.

A tavalyi évben, napi átlagban 3-4 kutya használta a futópadot, ahol 2-3 kilométert futottak, átlagosan 20 perc alatt.

Forrás: Vigyél Haza Alapítvány