Radar tesztelése

2016. május 13. 10:44  •  Szerző:
IMG_8354-small

A kölyöknevelő program részeként vállalnia kell a nevelőgazdinak, hogy a vakvezető tanonccal háromhavonta megjelenik a kutyaiskolában, így a program vezetőjének lehetősége van nyomon követni a kutya fejlődését.

Ezen alkalmak során először egy tesztet töltünk ki. A kérdések alapján a kiképző felméri, hogy hogyan viselkedik a kutya különböző helyzetekben, milyen az idegrendszere, hogyan fog tudni megbirkózni a rá váró feladattal. Kíváncsiak rá, hogy miként viselkedik a lakásban, az utcán és a kutyafuttatóban. Mennyire ijed meg a hangos zajoktól, hogyan viselkedik a különböző járműveken, tömegben, más kutyák társaságában. Az általános kérdések után átbeszéljük, ha van egyéb probléma is. Ezek után a gyakorlatban is megmutatja a kiképző, hogy mit kell a kutyussal gyakorolni. Például Radar esetében a labda iránti vonzalmát hogyan csökkentsük, és hogyan sétáljunk anélkül, hogy a kezem ne zsibbadjon el a végére.

Érdekes visszaemlékezni, milyen megjegyzések kerültek háromhavonta a lap aljára. Az első két ilyen találkozó alkalmával csak annyit mondtam, hogy álom kutya, semmi baj nincs vele! Mire Radar fél éves lett már kissé megváltozott a helyzet és egyre inkább jöttek a problémák: mindent megrág, felesel, nem hallgat rám. Majd a serdülés is lecsengett szépen lassan és Radarnak kezdett benőni a feje lágya. Lassan eljön a nap és indulunk az utolsó ilyen interjúnkra, ahonnan már Radar nélkül jövök haza. Fájó szívvel, de nagyon büszkém fogom őt átadni a kiképző kezeibe, egy immár magabiztos, komoly, kiképzésére készen álló, gyönyörű kutyát.

Lejegyezte: a nevelőgazdi