A kullancsok életének rejtett titkai – 3. rész

2016. május 31. 12:05  •  Szerző:
ticks-185885_1920

Hogyan táplálkoznak a kullancsok? A kullancsok a tévhittel szemben nem a fák koronájáról ugranak az emberre, állatra, hanem az aljnövényzetben, vagy a cserje-bokorszinten, maximum 2 m-es magasságban várják a gazdaszervezetet, akit az első lábak első ízében található összetett érzékszervük segítségével ismernek fel. A gazdát kereső kullancsok speciális testtartást vesznek fel: első lábukat fölfelé mozgatják, így érzékelik a levegő mozgásait, hőmérsékletét, páratartalmát, a szén-dioxidot, ammóniát a fajtársaik által kibocsátott feromonokat és a gerinces állatok szaganyagait. Ha felkapaszkodtak a gazdára, hőérzékelő receptoraikkal keresnek egy bőrfelülethez közel elhelyezkedő kapilláris eret, fogakkal ellátott szipókájukkal rögzítik magukat a bőrön, csáprágójukkal teljesen fájdalommentesen apró sebet ejtenek a bőrön. A kis sebbe belefúrják a fogakkal ellátott szipókájukat, mellyel egyben rögzítik is magukat.

Nyáluk véralvadásgátló anyagot tartalmaz, értágító anyagot választanak ki, gyulladásgátló anyagokat és a gazda immunrendszerét blokkoló molekulákat juttatnak a gazdaállat szöveteibe. Mindez lehetővé teszi számukra, hogy legtöbbször észrevétlenül napokig, egyes fajok nőstényei esetében akár 2 hétig is vért szívjanak. A táplálkozásuk során ugyan a vér víztartalmának jelentős részét visszajuttatják a gazda vérkeringésébe, a nőstények mégis akár testtömegük 80-120-szorosára is megnőnek a vérszívás közben.

A gazdaállat vérével a kullancsok sokféle vírust, baktériumot és egysejtűt képesek felvenni, amelyek életciklusukat a kullancsban folytathatják. A következő vérszívás alkalmával a kullancs az új gazdát megfertőzheti a kórokozókkal.

Következik:  A kullancsok által terjesztett legfontosabb betegségek

A sorozat:

Vigyázat, kullancsinvázió! http://szabadagazdi.hu/2016/05/30/kullancsok-eletenek-rejtett-titkai-1-resz/

A kullancsok családi élete http://szabadagazdi.hu/2016/05/30/kullancsok-eletenek-rejtett-titkai-2-resz/

A kullancsok által terjesztett legfontosabb betegségek http://szabadagazdi.hu/2016/06/08/kullancsok-eletenek-rejtett-titkai-4-resz/

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen? http://szabadagazdi.hu/2016/06/09/kullancsok-eletenek-rejtett-titkai-5-resz/