Magyar kutyafajták – 1. rész

2016. június 1. 11:45  •  Szerző:
kutyák_NEBIH

2004-ben a magyar kutyafajtákat nemzeti kincsnek minősítették, az állam rendeletileg elősegíti ezen kutyafajták tenyésztését, állományának fenntartását. Összeállításunkban bemutatjuk „nemzeti kincseinket”, a kutyákat, amelyek őshonos magyar fajtáknak tekintendők. Az első részben a vadászkutyákról olvashatnak.

A vadászkutyák közé tartozik a magyar agár, a drótszőrű magyar vizsla és a rövidszőrű magyar vizsla, továbbá az erdélyi kopó.

Magyar agár

A magyar agár talán a legkevésbé ismert magyar kutyafajta, amely nem egyszer a kihalás szélén állt. Az agarak hosszú órákig képesek mozdulatlanul szunyókálni, és ha mégis megmozdulnak, általában az is csak a következő fekhelyig tart. Természetesen ennek ellenére ők is igénylik a sétákat és a mozgást. Lakásban, kertben egyaránt tarthatók.

Rövidszőrű magyar vizsla és drótszőrű magyar vizsla

A magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Külleme és belső tulajdonságai miatt kedvelt házi kedvenc, de mint munkakutya is megállja a helyét. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli. Nagyon nagy mozgásigénye miatt csak olyan gazdának ajánlható, aki képes biztosítani a megfelelő mozgást. Nagyon szereti az ember közelségét, társaságát.

Erdélyi kopó

Az erdélyi kopó egy ősi magyar vadászkutya, melynek tulajdonságait a speciális éghajlati és terepviszonyok alakították ki. Annak ellenére, hogy magyar fajta, kevesen ismerik, pedig rajongói szerint nagyobb megbecsülést érdemelne. Nemes megjelenésű, független és nagyon öntudatos kutyafajta. Rendkívül intelligens, könnyen tanítható, ám következetes nevelést igényel.

A második részben a magyar terelőkutyákat mutatjuk be olvasóinknak.