Magyar kutyafajták – 2. rész

2016. június 1. 11:53  •  Szerző:
kutyák_NEBIH

2004-ben a magyar kutyafajtákat nemzeti kincsnek minősítették, az állam rendeletileg elősegíti ezen kutyafajták tenyésztését, állományának fenntartását. Összeállításunkban bemutatjuk „nemzeti kincseinket”, a kutyákat, amelyek őshonos magyar fajtáknak tekintendők. A második részben a terelőkutyákról olvashatnak.

A terelőkutyák közé tartozik a komondor, a kuvasz, a mudi, a pumi és a puli.

Komondor

A komondor független, visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya. Meglehetősen önálló gondolkodású, ami korábbi feladatából – a nyáj őrzése és védelme – adódik. Jó házőrző, de nem ugatós és nem agresszív. A komondor gazdáknak a kutya dominanciára való hajlamával kell megbirkózniuk, ezért kezdő kutyatartóknak nem szokták ajánlani.

Kuvasz

A kuvasz kissé kétes hírű kutyafajta, sokan kiszámíthatatlannak, veszedelmesnek tartják. Természetesen ez így nem igaz, a kuvasz egy kemény, határozott jellemű kutya, amely erős, magabiztos gazda kezébe való, megfelelő kezekben kiváló őrző-védő kutya, amely gazdáját, ha kell, akár az élete árán is megvédi. Csak kinti tartása javasolt, lakásba nem való.

Mudi

A mudi bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű, vagy nehezen kezelhető állatok terelésére is igen kedvelt. Annak ellenére, hogy eredetileg pásztorkutya, vaddisznó hajtóvadászatra is használják. Meglepő módon Magyarországon kevésbé ismerik, ugyanakkor Finnországban egy népszerű, kedvelt kutyafajta.

Pumi

Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta elkülönítése. A pumi közepesnél kisebb méretű kutya, amely megjelenésében le sem tagadhatná a terrier ősöket. A pumi energiája kimeríthetetlen. Csak a mozgalmasságot kedvelő, sportos családoknak ajánlható.

Puli

Az legismertebb magyar terelőkutya-fajta. A puli legfeltűnőbb külső tulajdonsága a szinte páratlan szőrköntöse, amely a fajta egyik védjegye. Nagy mozgásigényű, lakásban tartása kevésbé javasolt. Intelligens, bátor kutya, semmitől sem fél. Idegenekkel szemben bizalmatlan, azonban nagyon kiegyensúlyozott, tökéletesen beilleszkedik egy családba.

Az első részben a magyar vadászkutyákat mutattuk be.