A gazdik (is) elégedettek az eredménnyel

2016. július 11. 07:31  •  Szerző:
20160616_082259

Radar kiképzőjénél, Renkó Zsuzsinál a „kutyabolondság” már gyerekkorában megmutatkozott. Általános iskolás korában nagyon sokat nyaralt vidéken. Már ott is folyton a kutyákkal és a macskákkal szeretett lenni, simogatta, nyúzta őket. De vidéken nem erre volt a kutya és a macska kitalálva, ezért mindig rászóltak, hogy hagyja az állatokat békén. Ő mégis állandóan kint akart lenni velük. Aztán nagy nehezen sikerült apukáját rávennie arra, hogy lehessen kutyája. Egy igazi, tipikus keverék kutyát sikerült beszerezniük. Olyan zsemleszínű volt, mint Radar, csak álló fülekkel és kicsit vékonyabb testalkattal. Ő volt Zsömle, vagy Zsömi. Akkor még Zsuzsi nem tudta, hogy hogyan kell egy kutyát nevelni, mivel kell etetni, egyáltalán nem értett hozzá. De volt egy barátnője, akinek szintén volt kutyája, vele kezdtek el együtt kutyázni 15 évesen.

Azóta Zsuzsinak folyamatosan van kutyája. Amikor Zsömi idősebb lett, mellette lett egy malinois fajtájú rövid szőrű belga juhásza, vele kezdte el a HPO/IPO sportot. Ezt azóta is folytatja egy most 8 éves malinois-val, akit kölyök korában arra a célra vett, hogy vizsgázzon és versenyezzen vele. Őt Jamaalnak hívják. Zsuzsi nagyon megszerette ezt a sportot. Sokat jártak vidékre, hacsak volt lehetőség, mentek tréningezni, versenyezni.

Emellett hétvégente a Kiserdőben, ahol lakik, szokott csoportos kiképzést tartani, és előfordul, hogy hívják, hogy háznál is tartson kiképzést. Alapengedelmességet, kutyával való sétát tanít a gazdáknak. Először ő foglalkozik a kutyával, majd átadja a gazdinak, hogy ő is tanulja meg a kutyával való bánást. Nagyon elégedettek szoktak lenni a gazdik az eredménnyel.

Vakvezető kutyakiképzőnek Zsuzsi jelentkezett. Egy évvel később, 2000-ben hívták, hogy felszabadult egy hely, jöhet vakvezető kutyát képezni. Nagyon boldog volt. 12 évig ezt csinálta, aztán pihent ez év elejéig, amikor újra hívták, hogy szeretnének vele dolgozni. Most Radaron kívül még 2 kutyával foglalkozik. Nagyon örülünk, hogy ilyen tapasztalt, profi kiképző tanítja meg Radarnak a vakvezetés mesterségét.