Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején

2016. augusztus 19. 08:14  •  Szerző:
tüzijáték

Az augusztus 20-ai és december 31-ei ünnepi tűzijátékok fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, és az óvatlan gazdák kedvencei könnyen elszökhetnek félelmükben. Jelentősen megemelkedik ilyenkor az elveszett kutyájukat kereső gazdák száma. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt és mit tegyünk, ha már megtörtént?

Megelőzés

  • Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket!
  • A félelmet keltő hatásokat (tűzijáték, vihar stb.) kimondottan rosszul viselő állatok esetében konzultáljunk állatorvossal, aki – szükség esetén – akár nyugtató hatású állatorvosi készítményt is felírhat. Ezek adagolásánál mindig kövessük a doktor javaslatait!
  • 2013. január 1-je óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Ez azonban önmagában nem elegendő, az adatbázisnak is tartalmaznia kell a kutyák adatait, hogy az elkóborolt kedvenc könnyebben visszakerülhessen gazdájához.
    Ellenőrizzük az ebregiszterben, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént.
    A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja nem történt meg. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a chipbeültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi regisztrációját!

 

Ha már megtörtént a baj és kedvencünk elszökött

  • Az elkóborolt kedvencek keresésekor – a közösségi felületek, fórumok nyújtotta lehetőségek felhasználásán túl – kérjük meg állatorvosunkat, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz az eb oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai.
  • Keressük fel a környéken működő gyepmesteri telepeket, közterületen ugyanis a kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik.
  • Figyeljük az online kutyakereső alkalmazásokat, pl. w-ebkereső.