Szeptember 28. a veszettség elleni küzdelem világnapja

2016. szeptember 23. 06:29  •  Szerző:
EN_Poster_A4-page-001

Évente több tízezer ember hal meg veszettség miatt, főként a fejlődő országokban születő gyermekek. E fertőző betegség azonban a megfelelő eszközökkel felszámolható. Az emberi megbetegedések 95%-át kutyaharapás okozza. Ha a kutyák 70%-át beoltják a vírus ellen, azzal szinte meg is szüntethető az emberi fertőződés.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel (FAO) karöltve kidolgozott egy keretprogramot, amelynek célja, hogy világszerte felszámolják a kutyák által közvetített vírus miatti emberi megbetegedéseket. A három világszervezet közös nyilatkozatában szerepel a többi közt az a megállapítás is, hogy a veszettség okozta halálesetek megelőzésére a leghatékonyabb eszköz a kutyák vakcinázása. 2016 augusztusáig az OIE több mint 16 millió vakcinát juttatott el a fejlődő országokba, a WHO pedig 11 millió vakcinát a Fülöp-szigetekre, Dél-Afrikába és Tanzániába. A kutyák beoltását regionális oltóanyag-bankok működtetésével is segítik Afrika és Ázsia legszegényebb országaiban.

Magyarországon emberi fertőződésre, megbetegedésre 1994 óta nem volt példa. A betegségtől való mentesség elérésében, illetve közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, illetve javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettségoltása is.

A magyarországi helyzetről és a veszettséggel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a Nébih veszettségmentesítési programjának honlapján olvashat: Ne habozz!