Müzli, a szuperhős – 1. rész

2016. október 13. 07:44  •  Szerző:
DSC_1563-cut

Tudtad, hogy Magyarországon 80 ezer látássérült ember él, és alig több mint 100, tanúsítvánnyal rendelkező kutya?

A kölyök Müzli, videósorozatunk főhőse reménybeli vakvezető kutya, önkéntes nevelőgazdi(k)nál cseperedik 1 éves koráig, majd – sikeres alkalmassági vizsga után – elkezdődhet a kiképzése. Müzli kalandjairól szóló videósorozatunk első részét ide kattintva nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=iNIkJQi1x-E

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) együttműködve 2015-ben úgy döntött, hogy a hivatal örökbe fogad egy leendő vakvezető kutyát, Radart. A hivatal állja a kiképzésének minden költségét, és végigkíséri a vakvezető kutyák nevelésének és kiképzésének, munkába állásának és nyugdíjba vonulásának legfontosabb mozzanatait. Ezekről a történésekről a Látótársunk, Radar nevű blogban számolunk be nevelőgazdijának, illetve kiképzőjének segítségével.

Müzli – Radar után – a második olyan leendő vakvezető kutya, akinek az életébe bepillantást nyerhetünk nevelőgazdijának segítségével.

A videók és a blogbejegyzések alapján képet alkothatunk a felelős állattartók mindennapjaról is, legyenek bár nevelőgazdik, ideiglenes befogadók vagy állandó gazdák. A történetekhez kapcsolódva állat-egészségügyi információkat, gyakorlati tanácsokat, hasznos tippeket is megosztunk az állatbarátokkal. A NÉBIH felelős állattartást népszerűsítő Szabad a Gazdi programjának keretében indított Látótárs Projekt célja a figyelemfelkeltés és példamutatás azon szervezetek és magánszemélyek számára, akik szintén fontosnak érzik az ügyet, és a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének támogatásával hozzájárulnak minél több ember életminőségének javításához.

A Szabad a Gazdi hivatalos Facebook oldala

A Szabad a Gazdi You Tube csatornája

Kérdéseket az info@szabadagazdi.hu e-mail címre várunk.