A fogságban tartott vadállatok védelmében

2016. október 20. 08:30  •  Szerző:
dolphins-1132847_1920

A világ legnagyobb globális „utazási irodája”, az interneten működő TripAdvisor 2016. október 11-én bejelentette, hogy megszünteti a jegyértékesítést bizonyos, fogságban tartott vadállatokat bemutató produkciókra. Olyan programokról van szó, amelyekben a közönség veszélyeztetett fajokat láthat, vagy pedig fizikai kontaktusba léphet az állatokkal. A TripAdvisor példának hozza fel az elefánton való utazást, a tigrisek simogatását vagy a delfinekkel való együtt úszást, de – mint a nyilatkozatban szerepel – a tiltás nem korlátozódik csupán ezekre a produkciókra.

Az életbe léptetett változás a cég újonnan kidolgozott jegyfoglalási és -eladási politikájának része. Az új rendszert a TripAdvisornál és további 24, utazási weboldalt működtető partnerénél fokozatosan, néhány hónap alatt vezetik be. 2017 elején várható továbbá annak az ismeretterjesztő portálnak a megnyitása, amelynek célja, hogy a turistákat  a vadon élő állatokkal, illetve a turisztikai célból fogságban tartott és veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos, kívánatos bánásmódról tájékoztassa.

A döntést hónapokon keresztül tartó konzultáció előzte meg, amelynek során a cég számos állatvédelmi szervezettel egyeztetett. Stephen Kaufer ügyvezető elnök kijelentette, hogy a TripAdvisor piacvezető szerepe lehetőséget nyújt arra, hogy turisták millióit szembesítse: az állatjólét fogalmáról rendkívüli módon eltérnek a vélemények. Az elnök bízik abban, hogy oktató célú erőfeszítéseiknek köszönhetően a turisták a jövőben tudatosabb döntést hoznak arról, hogy mely állatos produkcióra vásárolnak jegyet, és (akár a cég honlapján) milyen beszámolót írnak ezekről az attrakciókról.

Források (angol nyelven):

TripAdvisor Announces Commitment to Improve Wildlife Welfare Standards in Tourism with Industry-Leading Education Effort and Booking Policy Changes

How TripAdvisor Will Do Our Part to Raise the Global Standard of Care for Animals in Tourism