Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Dél-Magyarországról terjed a szívféreg

A globális felmelegedés következtében mind gyakrabban fordul elő az akár harminc centiméteresre is megnövő kutya-szívféreg Magyarországon. A NÉBIH Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóságának telephelyein 15 év laborvizsgálati eredményeit összesítették: magas átlaghőmérséklete miatt az Alföld a veszélynek leginkább kitett régió.

2007 óta endemikus hazánkban a fertőzés, ez az első év ugyanis, amikor bizonyítottan egész életét Magyarországon töltő állat pusztult el a parazita miatt. A NÉBIH állatorvosai 2622 elpusztult kutya vizsgálata alapján készítették el az a tanulmányt, amely egyértelműsíti a hőmérséklet kulcsszerepét az élősködő terjedésében. A növekvő számú hazai eset hátterében a tűző alföldi nap mellett egy természetvédelmi intézkedés állhat.

A tanulmány itt érhető el.

Cikkek ebben a kategóriában

Emberre is veszélyes lehet a terjedő szemférgesség

ml

Hazánkban először indul állatvédelmi szakjogász képzés

Strbik Dorina

Termékteszt: kullancsirtó és -riasztó nyakörvek

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató