Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Termékteszt: kullancsirtó és -riasztó nyakörvek

Érdemes több figyelmet szentelni a kullancs elleni védekezésnek, hogy megelőzzük a bajt, hiszen fertőző betegségeket terjeszthetnek, többek közt a Lyme- kórt és a babeziózist. A kullancsirtó vagy -riasztó hatású nyakörv kiválasztásához támpontot nyújthat a gazdáknak Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által végzett termékteszt eredménye.

Dermacentor reticulatus

A Nébih Szupermenta csapata 2016 őszén vizsgált 17 különböző márkájú, többféle hatóanyag-tartalmú, kutyák számára törzskönyvezett kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvet. Ellenőrizték a termékek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát. A szakemberek 14 kiskereskedőnél vettek hatósági mintát, amelyek közül 9 nyakörv irtó, míg 5 riasztó hatású volt. Ezen kívül 3 nyakörvet rendeltek külföldi internetes oldalról, e termékeket szintén valamennyi paraméterre megvizsgálták.

Riasztó vagy irtó – mi a különbség?

A kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai az ízeltlábúak távol tartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el. Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat. Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, a parazita – még ha be is jutott kedvencünkbe, annak megfertőzése nélkül – elpusztul. A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

Csak engedélyezett terméket vásároljunk!

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink velünk egy térben élnek, az általuk hordott kutyanyakörv és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

A hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma. Például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml). Hivatkozási névként a Nébih ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.

A felelős gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi!

A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl nem igazolt sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

A laboratóriumi  eredmények

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a hatóanyag-tartalom a kiskereskedőknél vett, Nébih törzskönyvi számmal rendelkező 14 mintában megfelelő volt. Az interneten vásároltak közül két, Magyarországon nem engedélyezett termék hatóanyagtartalma azonban nem volt megfelelő. Az egyik nyakörvben semmilyen hatóanyag nem volt kimutatható, míg a másikban a csomagoláson jelzett hatóanyagokból csak egy volt megtalálható a termékben.

Bebizonyosodott tehát, hogy a külföldi internetes oldalakról rendelt kutyanyakörvekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

A részletes eredményeket tartalmazó letölthető táblázat itt található.

A rangsor

A nyakörveket a kedveltségi vizsgálat során is három csoportban tesztelték: egyik csoportba kerültek a kullancsirtó, a másikba a kullancsriasztó nyakörvek, a harmadikba pedig az internetes rendelésből származó termékek. Az értékelők a fizikai jellemzőket, a dobozon lévő információk és a használati utasítás megértést segítő voltát, a termékek illatát és egyéb, extra tulajdonságukat is pontozták.

A kullancsirtó nyakörvek versenyében első helyen a Foresto nyakörv végzett. Második lett a Bobi Star, míg harmadikként a Scalibor protectorband zárt. A kullancsriasztó nyakörvek rangsora pedig a következőképp alakult. A dobogó legfelső fokára a HappyPet Guard állhatott fel, a második helyet a Preventix szerezte meg, míg harmadik lett a Dr. Pet kutyanyakörv.

A Szupermenta hivatalos honlapján, a termékteszt második fejezetében elolvashatják, hogy  a termékleírásban vállalt hetek-hónapok után is megtalálhatóak-e a hatóanyagok az ellenőrzött mintákban, illetve, hogy megvédi-e a kutyákat a hordott nyakörv.

Forrás: Szupermenta

 

Cikkek ebben a kategóriában

Hányféle segítőkutyát ismersz?

ml

A legjobb Beatles dal… kutyáknak!

Strbik Dorina

Segítsük a méhek életét!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató