Szabadagazdi
Felelős gazdi

A kutya mozgásigénye

A mozgásigény a fajtától is függ, de minimum napi két sétát még a kis mozgásigényű, lakásban tartott kutyáknál is be kell iktatni. Vannak, akik a kertben tartott kutyát nem viszik sétálni. Pedig a kutya is társas lény, akárcsak az ember. Egészségéhez neki is szüksége van arra, hogy találkozzon más kutyákkal, más szagokkal, új felfedeznivalókkal, egyszóval szüksége van külső ingerekre is. A kert, séta nélkül, nem szabadságot, hanem rabságot jelent a négylábúnak. 

Sportoljunk együtt!

„Kerti kutyánkkal” akkor teszünk igazán jót, ha tartalmas programokat találunk ki neki, foglalkozunk és játszunk vele, vagy elősegítjük, hogy más kutyákkal is találkozzon és játszhasson kedvére. A mozgásszegény életmódból adódó problémák – főként az elhízás – manapság igen gyakoriak. Próbáljunk együtt mozogni, sportolni legjobb barátunkkal, hiszen remekül lehet velük együtt futni, kirándulni.

Agility

Az agility a mozgás kiváló alternatíváját jelenti, amely javítja a kutya-gazda kapcsolatot, és még szórakoztató is. Nem másról van szó, mint a kutyás akadályfutásról: a kutya úgy kel át az akadályokon, hogy a gazda végig kíséri a pályán, és utasítja a gyakorlatok helyes elvégzésére. E mozgásforma javítja az egyensúlyérzéket, az állóképességet, a kitartást, a gyorsaságot, fejleszti a figyelmet és a koncentrációt, továbbá segíti a kutyával való szoros és bizalomteljes kapcsolat kialakulását. Kis kreativitással és kézügyességgel akár a kertünkben is felépíthetjük a szükséges akadályok egy részét. Motiváljuk barátunkat a gyakorlás során dicsérettel, jutalomfalattal, labdával. Vezessük végig a pályán, irányítsuk vezényszavakkal, kéz- és testjelekkel. Előbb utóbb kialakul a közös jelrendszer, amit a kutya is megért.

Cikkek ebben a kategóriában

Ingyen kutya nem létezik: így különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől

Strbik Dorina

Az a bizonyos zebra

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – a behívás

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató