Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Előzzük meg a szívféreg-fertőzést!

A globális felmelegedés következtében mind gyakrabban fordul elő az akár harminc centiméteresre is megnövő kutya-szívféreg Magyarországon. A Nébih Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóságának telephelyein 15 év laborvizsgálati eredményeit összesítették: magas átlaghőmérséklete miatt az Alföld a veszélynek leginkább kitett régió.

A kórokozó Dirofilaria immitis a mediterrán országokból érkezett hazánkba az utóbbi évtizedekben, Magyarországon a kutyákon kívül vörös rókában és aranysakálban találták nyomát. Hazánkat 2007 óta tartják a szívféreg endémiás országának, hiszen bár korábban is  diagnosztizáltak D. immitis miatt elpusztult kutyát az ország területén, azelőtt egyetlen alkalommal sem volt bizonyítható, hogy az állat nem a határon túl fertőződött meg.

A klímaváltozás kulcsfontosságú tényező a parazita megjelenésében, mert a mikrofiláriák (féreglárvák) szaporodásához 14 Celsius fokos külső hőmérséklet szükséges. Hazánk éves átlaghőmérséklete mintegy 1,3 Celsius fokkal emelkedett az elmúlt három évtizedben. Az utóbbi évek alföldi eseteinek nagy aránya egyértelműsíti, hogy jelentős összefüggés van a hőmérséklet és a parazita jelenléte között.

Dirofilaria immitis

A globális felmelegedés mellett az elmúlt húsz évben visszatelepülő aranysakál lehet a D. immitis terjedésének egyik fő okozója: a Magyarországon már mintegy 3000 példánnyal jelen lévő faj a természetvédelmi intézkedések nyomán szabadabban vándorolhat az ökológiai korridorokon keresztül.

Felhívjuk a kutyás gazdák figyelmét arra, hogy az ebek fertőzésének megelőzéséhez nem elégséges a szúnyogriasztó cseppek, nyakörvek és a mikrofilária elleni készítmények használata, fontos a rendszeres – az első évben háromszori, majd éves gyakoriságú – állatklinikai szűrés.

Forrás: Nébih portál

A Nébih-es kutatók tanulmánya (angol nyelven)

A Dirofilaria immitis kép forrása

Cikkek ebben a kategóriában

Így ellenőrizhetjük a mikrochip regisztrációját

ml

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?

PozsgaiReka

Az akváriumi eszközök karbantartása

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató