Szabadagazdi
Nem kutya!

Mit jelent a CITES mozaikszó?

A CITES az angol Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora rövidítése, azaz a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény, amit Washingtoni Egyezmény  néven is használunk.

Ez egy nemzetközi megállapodás a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok országok közti kereskedelméről. Az egyezmény vonatkozik az élő állatokra, a preparátumokra, és a belőlük készülő dísz- és használati tárgyakra is. Célja a nemzetközi kereskedelem tiltása, szabályozása és az illegális kereskedelem visszaszorítása. Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként, 1985-ben csatlakozott a Washingtoni Egyezményhez. Sokan nem tudják például, hogy görög teknőst csak CITES engedéllyel lehet otthon tartani.  A görög teknősök a nagymértékű kereskedelem miatt veszélyeztetettek, állományuk azonban ma még nincs kritikus helyzetben. Ahhoz, hogy vadon élő állományuk hosszú távon fennmaradjon, az Egyezmény szigorúan szabályozza a velük folytatott kereskedelmet.

Fotó forrása: Wikimedia

Cikkek ebben a kategóriában

Télen is figyeljünk kinti állataink megfelelő vízellátására!

ml

Törpemalac, nagy felelősség

ml

Tojástól a csibéig – „túlélő”-film

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató