Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Mandulagyulladás kutyáknál

Kutyáknál viszonylag gyakori megbetegedés a mandulagyulladás. Erre hajlamosíthat télen, ha a kutya havat eszik, illetve nyáron, ha túlságosan hideg vizet adunk neki inni. Leginkább a két évnél fiatalabb állatok betegszenek meg.

Macskákban csak nagyon ritkán fordul elő ez a betegség. A mandulagyulladáshoz sok esetben a garat gyulladása társul. Előfordulhat, hogy a mandulák önálló megbetegedéséről van szó, de számos baktériumos vagy vírusos betegség kísérője is lehet ez a tünet. A mandulák önálló megbetegedését a legtöbb esetben valamilyen hajlamosító tényező váltja ki.

A mandulagyulladás tünetei

A betegség többnyire heveny lefolyású, ritkán azonban idültté válik. A heveny formára jellemző, hogy a kutya bágyadt, étvágytalan, a betegség első időszakában magas láz is előfordulhat. Jellemző tünet még az öklendezés, illetve a krákogás is, amelyet esetenként nyálzás kísérhet. Az állatorvosi vizsgálat során a mandulák megnagyobbodása, illetve kipirulása észlelhető. Ha a gyulladást baktériumos fertőzés okozta, akkor a mandulák felszínén gennyes, apró tüszők is láthatóak. Ilyenkor beszélünk gennyes mandulagyulladásról.

Kezelésként az állatorvos legtöbbször antibiotikum-kúrát javasol, kiegészítve valamilyen helyileg alkalmazható fertőtlenítő oldat használatával. Ilyenek például az emberi gyógyászatban is ismert torokfertőtlenítők. Mivel a mandulagyulladás a garattájék fájdalmával jár, a betegség ideje alatt inkább pépes vagy folyékony eledelt adjunk a kutyának! Ebben az időszakban csontot és száraz eledelt semmiképp se kínáljunk beteg kedvencünknek.

A betegség a szakember számára könnyen felismerhető és hatékonyan kezelhető. Elhúzódó vagy rendszeresen visszatérő esetekben azonban a megoldás – az embergyógyászati gyakorlathoz hasonlóan – a mandulák műtéti úton történő eltávolítása.

 

Cikkek ebben a kategóriában

Jóból is megárt a sok

ml

Tényleg eszik a csirke kavicsot?

ml

Dél-Magyarországról terjed a szívféreg

admin

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató