Szabadagazdi
Nem kutya!

A 2. kulcsfaktor: hőkomfort, levegőminőség és fény

A sertések számára állandó környezeti feltételeket kell teremteni. A gazda törekedjen az optimális hőmérséklet és páratartalom fenntartására. Legyen huzatmentes a hely és rendelkezzen megfelelő világítással. Ha a sertések kényelmetlenül érzik magukat és frusztrálttá válnak, farokrágással reagálhatnak.

Mik azok a potenciális jelzések (indikátorok), amelyek megmutatják, hogy a hőmérséklet, a levegőminőség és a fényviszonyok nem megfelelőek, és a helyzet farokrágáshoz vezethet?
  • a tisztaság hiánya
  • nyugtalanság, agresszió
  • összebújás
  • remegés
  • vízzel és trágyával való játék
  • csökkent étvágy
  • oldalukon és/vagy egymástól messze fekvés
  • ürítés a pihenőterületre
  • lihegés, tüsszögés vagy köhögés
  • kötőhártya-gyulladás
Mit lehet tenni?

A megfelelő hőmérséklet kialakítása és a levegőminőség fenntartása nagyon fontos ahhoz, hogy a stressz-szintet alacsonyan tartsuk. Különböző hőmérsékleti zónák kialakítása még jobb opció. Hideg éghajlaton a szigetelés, a megfelelő almozás és a fűtőrendszerek biztosíthatják a hőkomfortot. Meleg időben földi hőcserélőket, légkondicionálást, padlóhűtést, párásító rendszereket, zuhanyokat és dagonyázásra alkalmas helyet lehet biztosítani. A levegőztető rendszernek biztosítania kell azt, hogy a hideg levegő miatt ne legyen huzat, a szén-dioxid- és ammóniaszintet azonban alacsonyan kell tartania. Lényeges továbbá, hogy a sertések árnyékba tudjanak húzódni, amikor tűz a nap. Az állatokat legkevesebb napi 8 órán keresztül, legalább 40 lux erősségű fénynek kell érnie. Tekintettel arra, hogy az állandó megvilágítás is stresszt okoz, egy nappal-éjjel ritmust kell kialakítani az állatok számára. A nagyon erős megvilágítás kerülendő.

Miért?

A sertéseknek viszonylag limitált a lehetőségük arra, hogy a testhőmérsékletüket szabályozzák. A környezet hőmérsékletét ezért kell a számukra optimális érték közelében tartani, továbbá limitálni a nem évszakhoz köthető hőmérséklet-ingadozást. A legjobb megoldás, ha különböző hőmérsékleti zónákat alakítunk ki az állatoknak. Ha nem megfelelő a hőmérséklet, kedvetlenek és nyugtalanok lesznek, ami a farokrágás veszélyét hordozza magában.

Hogyan?

Különböző hűtő-, fűtő- és levegőztető rendszerek vannak forgalomban. A közvetlen napfény ellen olyan egyszerű megoldások is szóba jöhetnek, mint az ablaksötétítők. A sertéseket azonban félhomályban tartani a farokrágás megelőzése érdekében hatástalan, és ezért kerülendő.

Mennyibe kerül?

A költségek nagymértékben függnek a választott lehetőségektől és az országtól.

Honnan tudjuk, hogy jól csináljuk-e?

Figyeljünk a különböző indikátorokra! Például, a hőmérséklet-ingadozás 24 óra alatt ne haladja meg a 4 Celsius fokot, a huzatot tartsuk 0,2 m/mp érték alatt, továbbá folyamatosan monitorozzuk a szén-dioxid-, ammónia- és páratartalmat.

Vannak hátrányai?

Nem minden levegőztető berendezés és padlózatrendszer párosítása hatékony, ezért körültekintően kell őket kombinálni. Azon gazdák, akik farokkurtítás nélkül nevelik a sertéseket, azt tapasztalták, hogy a legjobb eredményeket járulékos változtatásokkal lehet elérni, mind a levegőztető, mind a hűtő-fűtő berendezést illetően, a sertésólak szerkezetének figyelembevételével. Kísérletezésre van szükség, hogy kiderüljön, mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Tudta?
Az északi régióban néhány farmon a hígtrágya rejtett hőjét is felhasználják fűtésre. Járulékos haszna, hogy lehűti a trágyát és csökkenti az ammóniaképződést.

Cikkek ebben a kategóriában

Tanulj, tinó…!

ml

Amit nem látunk, az nincs

ml

Kutyatrükkök tanítása

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató