Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Segítsük a méhek életét!

Veszélyben vannak a házi méhek és a vadon élő beporzó rovarok. Lakókörnyezetünkben mi is segíthetünk nekik, hogy könnyebben találjanak maguknak fedezéket, olyan helyet, ahová bevackolhatnak. Hogyan? Otthon elkészíthető méhhotellel vagy darázsgarázzsal. Nézzük meg, mi ez és hogyan készítsük el!

A múlt században sok vályogból és nádtetőből készített ház állt még. Manapság ez már nem divat, a helyüket átvette a beton és a tégla. De miért fontos a történelmi áttekintés? Mert a magányosan élő méhfajok sokszor használták a vályogfalat és a nádat arra, hogy megtelepedjenek, szaporodjanak, míg a modern építészeti technológiák már nem alkalmasak erre. A méhhotel és a darázsgarázs erre jelenthet megoldást.

Miért fontosak ezek a méhfajok?

A változatos méretű – a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló – hártyásszárnyú rovarok előszeretettel falazzák be utódaikat támfalakba, farönkök réseibe, talajon fellelhető lyukakba. Az ivadékok ezekben a kis költőüregekben fejlődnek ki. A vadméhfajok nagyon hasznosak, mert kifejlett egyedeik amellett, hogy beporozzák a virágokat, még különféle hernyókat is gyűjtenek a lárváik táplálására. Mézet nem készítenek.

Veszélyesek az emberre ezek a rovarok?

A telepes méhek bizonyos körülmények között agresszívvá válhatnak, támadnak, szúrásuk fájdalmas, veszélyes lehet. Fontos hangsúlyozni, hogy a méhecskehotelekbe beköltöző magányos méhek az emberre teljesen veszélytelenek. Az ilyen fészkelőhelyek környezetében megjelenhetek más rovarfajok is, mint pl. a fémfürkészek vagy a fémdarazsak, amik szintén ártalmatlanok.

Mi a méhhotel, mi a darázsgarázs?

A méhhotel olyan, különböző anyagból készült tárgy, amibe 3-15 mm átmérőjű, néhány cm mély lyukak fúrhatóak. Legegyszerűbb, természetes anyagként jól használható a fa. Akár lehet egy tűzifa vagy egy nagyobb kivágott rönk. A lényeg, hogy olyan fadarabot válasszunk, amely elég vastag ahhoz, hogy tudjunk bele kis, 3-15 mm-es vájatokat fúrni. Érdemes a rönkök hossztengelyével párhuzamosan fúrni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük ki az udvarunkba száraz, a talajszintnél magasabb helyre, és el is készültünk.

A másik típus nádból vagy bambuszból készül. Ezeket 20-30 cm hosszúra darabolva, zsineggel egy kötegbe fogva célszerű kihelyezni a kert vagy az erkély virágzó növényeinek közelébe. A nádszálak üregeit mindkét végükön néhány cm hosszon ki kell tisztítani.

A búvóhelyek készítése kisgyerekeknek is élményt adhat, amikor közvetlen közelről láthatják, hol élnek és szaporodnak ezek a parányi rovarok, mert ők nem támadnak meg minket.

A videóhoz kattints a képre!

Cikkek ebben a kategóriában

Törpemalac, nagy felelősség

ml

Házőrző házi lúd

ml

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató