Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Házőrző házi lúd

A házi lúd viselkedésének jellegzetességei miatt rendkívül jó házőrző lehet a nagy kertes portákon. Hangos és agresszív módon jelzi, ha idegen bukkan fel a területén. Gágogással, sziszegéssel, harciasan ront neki a nemkívánatos személynek, sőt, akár annak a háziállatnak is, amelytől fenyegetve érzi magát.

Róma védői

A legenda szerint egykor Rómát is a ludak mentették meg az ellenségtől, mivel gágogással jelezték közeledtüket. Amikor egy gúnár és néhány tojó (egy hím és pár nőstény) alkotnak egy csapatot, akkor a leghatékonyabbak az „őrző-védő feladatok” ellátásában. Természetesen a házat néhány lúd nem fogja megvédeni egy behatolótól, de jelzéseikre a tulajdonos felfigyelhet, és harciasságukkal, csőrükkel keményen odacsapva, szárnyukkal odavágva elijeszthetik a betörni próbálkozót.

Ssssz!

A házi lúd hangja ugyanolyan, mint vadon élő társának, a nyári lúdnak. Jellegzetes hangjelzései közé tartozik többek között a riasztó vagy figyelmeztető hívás; az izgalmat jelző sziszegés, vagy a trombita hangjához hasonló, úgynevezett „diadalkiáltás”, ami a győzelem jele.

Ha egy házőrző eb és egy házi lúd ellátásának költségeit összehasonlítjuk, látjuk, hogy a lúd fenntartása olcsóbb – elegendő csupán a táplálásra és az orvosi ellátásra gondolnunk. Egy kutyával való társas kapcsolat természetesen egészen más, mint a libával való törődés, gondoskodás, de ezek a szárnyasok is társas lények, és gazdájukkal képesek közeli kapcsolatot létesíteni. Mi több, a házi lúd életkora felülmúlja a kutyákét. Egyedeik akár 50-70 évet is élhetnek.

Tudd, mire vállalkozol!

Jól fontoljuk meg azért, mivel kell számolnunk, ha egy libacsapattal kívánunk egy portán élni. Gondoljunk a szomszédainkra is, akiket zavarhat a gágogás, továbbá legyünk tisztában azzal, hogy a madarak jelentős mennyiségű ürüléket termelnek, és gondoskodnunk kell portánk tisztán tartásáról.

Archív fotó 1942-ből. Forrás: FORTEPAN, adományozó: Tóth Árpád.
Mielőtt libát vennél…

Bár az ÉLTv. alapján mezőgazdasági haszonállat (esetünkben liba) tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható, mielőtt könnyelműen vagy felelőtlenül haszonállat-tartásra adnánk a fejünket egy panellakásban vagy társasházban, bogarásszuk át, hogyan rendelkezik a törvény!

6. § (1) Állatot tartani csak jogszabályban előírtaknak megfelelő helyen és módon szabad. Az állati eredetű élelmiszer előállítása céljából az állattartáshoz olyan, jogszabály szerinti állattartó helyet kell létesíteni, továbbá olyan állattenyésztési és állattartási technológiát kell alkalmazni, amely lehetővé teszi az állatok egészségének megóvását, valamint azt, hogy az így nyert állati eredetű élelmiszer emberi fogyasztásra, illetve élelmiszer-előállításra alkalmas legyen.
(2) Az állatok tartása nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, nem károsíthatja a környezetet.
(3) Az állat itatására csak az állat és közvetve az ember egészségét nem veszélyeztető minőségű vizet szabad felhasználni.
(4) E törvény végrehajtására kiadott jogszabályban, valamint az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusaiban foglalt kivételekkel tilos az állat tartása során – különösen az állat szaporodási vagy termelési eredményeinek növelésére – hormontartalmú, -hatású vagy más olyan anyagot felhasználni, amely az ember vagy az állat egészségére káros.
(5) Állat tartását csak állat-egészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi indokkal lehet korlátozni.
(6) Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.

Cikkek ebben a kategóriában

Élményteli, játékos tanulás

ml

Hány kiscica születik az első vemhesség során?

ml

Kullancsveszély télen is

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató