Szabadagazdi
Felelős gazdi

Védőoltások kutyák részére

Kötelező előírások

Minden kutyát először elektronikus transzponderrel (mikrochip) kell ellátni, majd be kell oltatni veszettség ellen, ha betöltötte a 3 hónapos kort (erre 30 napja van a tulajdonosnak). Ezt követően – a megfelelő szintű immunvédelem eléréséhez – az oltást 6 hónapon belül meg kell ismételni. Ez az első két vakcina csak veszettség elleni oltóanyagot tartalmazhat, a többi betegség elleni védőoltást csak ettől eltérő időpontban lehet beadatni.

A második oltást követően az állatokat évente egyszer kell beoltatni, ekkor már használhatóak olyan kombinált oltások is, melyek a veszettségen túl egyéb betegségek ellen is védenek. A vadászebeket, illetve a kotorékebeket, amelyek nagyobb valószínűséggel találkoznak rókával (mely hazánkban a leggyakoribb hordozója a veszettség vírusának), felnőttkorban is célszerű évente kétszer beoltatni.

Az emberre is átterjedő parazitás fertőzések megelőzése érdekében a veszettség elleni oltás mellett (legalább évente egyszer) kötelező a kutyák széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése is.

Az állattartó felelőssége gondoskodni kutyájának megfelelő immunizálásáról, az oltási könyv megőrzéséről, a könyv elvesztése/megrongálódása esetén annak 8 napon belüli pótlásáról. Az ebre közterületen felügyelő személynél kell lennie az állat oltási könyvének, amellyel bizonyítható a veszettség elleni oltás megléte. (Megjegyzés: oltási könyvnek minősül az Európai Uniós kisállat-útlevél is.)

A tulajdonos köteles a szolgáltató állatorvost értesíteni, ha kutyája elkóborolt vagy elhullott, vagy ha új tulajdonoshoz került. Az eb tartójának megváltozása esetén az új tartó az adatváltozást 8 napon belül köteles a szolgáltató állatorvossal az országos elektronikus ebadatbázisban regisztráltatni.

Ha az állat embert támadott/harapott/mart meg, akkor a megtámadott személyt azonnal orvosi ellátásban kell részesíteni és az esetet feltétlenül be kell jelenteni a hatósági állatorvosnak. A kutya tulajdonosának be kell mutatnia az oltási könyvet, hogy ezzel bizonyítsa állatának érvényes veszettség-oltását (ezért szükséges, hogy az oltási könyv mindig kéznél legyen). Az emberre támadó kutyát veszettség szempontjából aggályos állatnak kell minősíteni és hatósági megfigyelés alá kell vonni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ebet 14 napig otthon/tartási helyén kell tartani, onnan nem vihető ki, és a hatósági állatorvos hetente megszemléli, hogy nem mutat-e veszettségre utaló tüneteket (ingerlékenység, állkapocs lógása, nyálzás, kancsalság, bénulásos tünetek). De az állattartó is köteles minden viselkedési rendellenességről, újabb harapásról, az állat szökéséről, elhullásáról azonnal értesíteni a megfigyelést végző állatorvost.

A fenti szabályok betartása azért feltétlenül fontos mindenki számára, mert a veszettség vírusa (mely leggyakrabban harapás útján terjed) az emberben is gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű betegséget okoz. A részletes szabályok megtalálhatók a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendeletben.

Amennyiben az állatát külföldre kívánja szállítani (akár az Európai Unión belül, akár ún. harmadik országba), akkor a fenti hazai előírásokon túl egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Az erről szóló részletes tájékoztató a Nébih honlapján elérhető.

Egyéb védőoltások, kezelések

Kutyák számára az egyéb fertőző betegségek ellen (pl. parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, leptospirózis, stb.) nem kötelező a védekezés, de sok szempontból ajánlott. A javasolt védőoltásokról, parazita-ellenes készítményekről érdeklődjön állatorvosánál!

Az oltások rendje

A kölyökkutyák oltásait már 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Ha az anyakutya oltott, az elválasztás után legalább 10 napot kell várni.

Az oltások ideje, sorrendje és az oltóanyag fajtája az alkalmazott készítményektől, az anyakutya immunizáltsági állapotától, valamint területenként, a betegségek előfordulási gyakoriságától függően változhat, melyről a kezelő állatorvos tud kellően részletes felvilágosítást adni.

Az oltási könyvből tájékozódhatunk a korábban beadott oltások dátumáról, amihez az új gazda állatorvosa igazítani tudja az ismétlő és a további oltások idejét. Ha nem vagyunk biztosak a következő oltás időpontjában, esetleg könnyen elfelejtjük azt, kérjük meg az állatorvost, hogy azt jegyezze fel nekünk egy öntapadós címkére. Ezt aztán az oltási könyv elejére ragaszthatjuk.

Cikkek ebben a kategóriában

Télen is figyeljünk kinti állataink megfelelő vízellátására!

ml

A harmadik „tudatos gazdi”-teszt megoldása

ml

Mivel fürdesd a kutyusod, ha nincs otthon kutyasampon? 7 tipp a jól ápolt házi kedvencekért

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató