Szabadagazdi
Felelős gazdi

Az állatok világnapja

Október 4-ét nevezzük az állatok világnapjának, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójára emlékezve. Őt tartjuk az állatok védőszentjének, aki a legenda szerint értett az állatok nyelvén. Sokak számára az év összes napja az állatoké, mert jól bánnak kedvencükkel vagy (és) haszonállataikkal, és fontos számukra a vadon élő állatok sorsa is. Vannak azonban olyanok is, akik nem értik vagy nem tudják, hogy egy állat is érző lény, akinek tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani, s hogy az állatkínzás bűncselekmény.

Október 4-e ezért nem csupán egy nap a sok közül, amikor kifejezetten a velünk élő állatok körülményeire irányul a figyelem, hanem egy magatartás, felelős hozzáállás szimbóluma is. Nekünk már nem kell szentnek lennünk ahhoz, hogy sokféle célból használt (és kihasznált) állataink jóléte érdekében megtegyünk minden tőlünk telhetőt. Nagyon is hétköznapi és tudatos embernek kell lennünk, aki két lábbal áll a földön, mert az állatok többsége, közvetve vagy közvetlenül, ki van szolgáltatva cselekedeteinknek, az emberi tevékenységeknek.

A Nébih Szabad a gazdi programja is a felelős állattartásra ösztönöz mindenkit, aki valamiképpen kapcsolatba kerül egy állattal. Programunkban kezdetben a kutyáké volt a főszerep, az ivartalanítás szükségességéről sokat és sokféleképpen írtunk, és az is célunk volt, hogy még több otthontalan kutya és még kutyátlan gazda találjon egymásra. Megújult honlapunkon (és egy ideje már Facebook oldalunkon is) haszonállatokról és más, kedvtelésből tartott állatfajokról is olvasható számos érdekesség és gyakorlati tanács. Az állatvédelmet, az állatok iránti felelősséget ugyanis nemcsak társállatainkra, hanem haszonállatainkra is ki kell terjesztenünk. A Nébih – mint az Agrárminisztérium háttérintézménye – számos más szakterület mellett az állatvédelemmel kapcsolatos igazgatási feladatokat is ellátja Magyarországon, ezért első kézből kapott hírekkel, szakértőinktől származó hiteles információkkal tudunk szolgálni. Végül, de nem utolsó sorban azt is meg kell említenünk, hogy a hivatalban dolgozó szakértők is állatszerető emberek, közülünk sokan magunk is gazdái vagyunk egy vagy több kutyának, macskának, kisállatnak, a munkaidőnk lejártával is folytatjuk a felelős állattartók napi gyakorlatát.

Cikkek ebben a kategóriában

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!

PozsgaiReka

Amit sosem akartál tudni a kullancsokról, de felelős gazdiként tudnod kell

ml

A kutyák agya különböző módon reagál az emberi és a kutyahangokra

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató