Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Kutyakötelesség

A 21. századra megváltoztak az állattartási szokások, a kutya például már nem csak házőrző, hanem számos háztartásban társként éli mindennapjait. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen a felelős állattartás. Legalább ennyire kiemelkedő szerepe van annak, hogy a kutyás-nem kutyás társadalom között tolerancia alapon olyan konszenzus jöjjön létre, melyben a másik fél érdekét is kölcsönösen tiszteletben tartva, mindenki megtalálja a számára komfortos együttélési modellt.

Magyarországon ma közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma. Mi, állatbarátok a kutyákat társállatoknak tartjuk, sorsukért felelősséggel tartozunk és fontos, hogy erre figyelmeztessük a környezetünkben élő embertársainkat is.

A Kutyakötelesség – Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz című kötetet 2017-ben jelentettük meg, melynek összeállításakor közösen dolgozott együtt az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium, Rákosmente Jegyzője, ügyvédek és a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársai, akik a kiadvány létrehozásának kezdeményezői voltak. A szakmai felülvizsgálatot a szolgálati kutyákat alkalmazó rendvédelmi szervek legnagyobb kutyakiképző intézménye, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központja végezte el.

A kötet – amely letölthető erről a linkről: Kutyakötelesség 2018/2. kiadás – felvilágosítást nyújt többek között a kötelező oltásokról, a mikrochippel történő jelölésről, a sétáltatás szabályairól vagy a tartós kikötve tartás tilalmáról, de megtudhatjuk azt is, hogy mit tesz a gondoskodó gazdi a tűzijáték vagy más, az állatban félelmet keltő környezeti esemény előfordulásakor. Célunk, hogy olyan tudásbázist hozzunk létre, mely mind az állatvédő szervezeteknek, mind az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak segítséget nyújt felelős munkájuk végzésében.

A szakmai anyagot és a kiegészítő magyarázatokat legjobb tudásunk szerint állítottuk össze, de természetesen lehetnek olyan részletek, melyek a felhasználók, szakemberek személyes tapasztalatai alapján kiegészítésre szorulnak. Ezért arra biztatunk minden jó szándékú, a témában járatos, állatvédelemmel foglalkozó munkatársat, hogy legyen a szerkesztőtársunk: észrevételeit, javaslatait juttassa el hozzánk (info@szabadagazdi.hu).

Cikkek ebben a kategóriában

Kennelköhögés járványra figyelmeztetnek Budapesten

PozsgaiReka

Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen!

PozsgaiReka

A törpeegér lett az év emlőse

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató