Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Megóvni, akit szeretünk

Képzeld el, hogy egy nap azt kérdezi tőled a kutyád vagy a macskád: Gazdám, te rábíznád az életemet más emberek jóindulatára vagy belátására? Olyan emberekére, akik nem ismernek engem, nem is tudják, hogy létezem?

A szilveszteri időszakban, az ismétlődő forgatókönyv szerint nagyon sok állat szökik el otthonról, mert a tűzijátékok hangja, a petárdák durrogása és az ezekkel együtt járó fényhatás pánikot kelt bennük. Menekülés közben sokan megsérülnek, elüti őket az autó, egy részük sosem talál haza. Önkéntesek sokasága teljesít ilyenkor szolgálatot, hogy mentse az állatokat. A közösségi oldalakon sajnos nem ritka a vádaskodó hangú hozzászólás a gazdik részéről, akik a pirotechnikai eszközök használóit teszik felelőssé kedvencük szökéséért. Ez azonban félreértés, tévhit. Négylábú családtagjainkért mi, gazdák tartozunk felelősséggel.

Egy példával élve, lakásunkat magától értetődően zárral védjük az illetéktelen behatolóktól. Nem szoktuk tárva-nyitva hagyni az ingatlant, csak mert reménykedünk abban, hogy senki nem követ el magánlaksértést. Éppen hogy megteszünk mindent azért, hogy megelőzzük a helyzetet, de a harag erre nem alkalmas eszköz.

A szabályozás szerint az úgynevezett hármas kategóriájú tűzijátékok kizárólag december 31-én, este hat óra és január 1-je reggel hat óra között használhatók fel. Továbbá csak az engedéllyel rendelkező elárusítóhelyek tekinthetőek legális beszerzési forrásnak, az internetes rendelés és kiszállítás szabálysértő, és ugyanúgy, mint a petárdázás, szabálysértési eljárást vonnak maguk után.

E szabályokat sokan nem tartják be. Többen meg is sérülnek, mikor a petárda váratlanul felrobban a nem kívánt helyen, például még a kézben. Ezek a tények vagy körülmények azonban mit sem változtatnak a gazdák felelősségén. A gazdáknak kell felkészülni arra, hogy megóvják kedvenceiket, és valahogyan átvészeljék ezt az időszakot. Számos elkóborolt és befogott kutyusról derül ki, hogy nincs bennük kötelező mikrochip, így a hazajutás még nehezebb. A mikrochip hiánya pedig nem függ össze a szilveszteri időszak hangzavarával.

A jelenlegi szabályok szerint az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat szökésének megakadályozásáról.

Kutyánk életterének kialakításakor a biztonságos, szökésmentes elhelyezésre is fordítsunk nagy gondot  – mind kedvencünk, mind az emberek védelme érdekében. Talán kevesen tudják, hogy ennek elmulasztása esetén a szükséges építési munkák elvégzésére (kerítés építése, megfoltozása, pótlása stb.) az állatvédelmi hatóság kötelezheti a gazdát. Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet szerinti pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatók, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

Mindemellett, már Magyarországon is van olyan város, ahol tavaly óta szigorúan korlátozzák, megtiltják a – házi kedvenceink mellett számos vadon élő állatfajt is zavaró – tűzijátékozást.

 

Cikkek ebben a kategóriában

Áprilisban indul a rókavakcinázás

ml

Hozd szóba!

ml

Kutya fülatka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató