Szabadagazdi
Nem kutya!

Így tápláld a cicádat!

Mi történne, ha a macskának tartósan kutyatápot adnánk?

Hiába tartozik mindkét faj a húsevők közé, a táplálóanyag-igényük eltér egymástól. A cicák fehérjeigénye jóval magasabb, mint a kutyáké. A macskák szigorúan húsevők, a szénhidrát-hasznosításuk kifejezetten rossz, a kutyák pedig igényelnek és képesek is hasznosítani bizonyos mennyiségű szénhidrátot.
Ezen kívül a cicáknál nagyon fontos a kutyákhoz képest eltérő aminosavigény. A macskák szervezete nem tud taurint (egy létfontosságú aminosavat) előállítani, így azt a táplálékkal szükséges bevinni. Hasonló a helyzet az A-vitaminnal, ezt állati eredetű táplálékkal tudjuk pótolni. Az A-vitamin mennyiségére figyelnie kell a gazdának,, mert a túletetés fájdalmas csontelváltozásokat okozhat.

A növényi fehérje elég lehet a macskák teljes értékű táplálására?

A cicák több fehérjét és B-vitamint igényelnek, mint a kutyák. A magas fehérje- és vitaminigény alapján arra következtethetnénk, hogy jó ötlet macskánknak hüvelyes növényeket (borsó, bab, lencse, szója) adni, hiszen ezeknek magas a fehérje- és B-vitamin-tartalma. Ezek a növényi táplálékok azonban nehezen emészthetők, puffasztó hatásúak, gyakran allergizálhatnak, ezért egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben, főzve ajánlhatók. Kiegészítő etetésként alkalmazhatóak, de semmiképpen nem ajánlottak kizárólagos etetésre.

A macskáknak szükségük van nyers húsra?

A cicák teljes életet tudnak élni, teljes értékű táp fogyasztásával, hőkezelt vagy átfőzött húsokkal is. A nyers sertéshús veszélyes lehet húsevő állataink számára, az Aujeszky-féle betegség vírusát terjesztheti és emellett parazita fertőződést is okozhat. (A nyers etetésről – BARF-diéta – lásd korábbi cikkünket.)

Adhatunk tejet a cicánknak?

A macskák többsége a tejet nem tudja megemészteni, gyakran okoz náluk hasmenést vagy ennek következményeképpen kiszáradást. A szopós cicáknak tejpótlásra szintén nem ajánlott a tehéntej, mert összetételében különbözik az anyamacska tejétől. Ezek helyett teljes értékű macskatáppal érdemes etetni a felnőtt macskákat, kölyöktáppal a cicákat. Ma már számos helyen elérhetőek macskák számára készült tejpótló készítmények. Állatorvossal konzultálva házilag is össze lehet állítani egy megfelelő összetételű tejpótlót.

Igaz-e, hogy a cicáknak mérgező a hagyma?

A hagymában található kénvegyületek hatására macskánk vérében széteshetnek a vörösvértestek, vérszegénység alakulhat ki. Ne etessük cicáinkat hagymát tartalmazó ételekkel, mert rendkívül mérgezőek lehetnek számukra!

Rászokhatnak-e a cicák egy-egy eledelre?

A macskáknál könnyen kialakulhat függőség (addikció) egy bizonyos íz iránt. Ha a cicánk huzamosabb ideig kizárólag a megkedvelt eleséget kapja enni, egy idő után előfordulhat, hogy nem hajlandó mást elfogyasztani. Meg kell próbálni kis lépéssekkel, óvatosan átszoktatni, előfordulhat azonban, hogy szélsőséges esetben állatorvosi kényszeretetésre is szükség lesz. Megelőzendő azt, hogy az adott eledel esetleges készlethiánya, vagy diéta szükségessége esetén kedvencünk visszautasítsa az „új ízvilágot”, javasolt már kölyökkorától bizonyos fokú változatosságot bevezetni táplálásába.

Cikkek ebben a kategóriában

Hideg elleni védelem kutyáknak (télen)

Strbik Dorina

Szigorodnak az állatszállítás feltételei a hőség miatt

ml

Mire jó az állatok „bajsza”?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató